четвер, 15 лютого 2018 16:21

"Почалася Третя світова війна" - турецьке видання зробило гучну заяву

"Почалася Третя світова війна" - турецьке видання зробило гучну заяву
Війна в Сирії перестала бути громадянською і переросла в низькоінтенсивну Третю світову війну, вважає експерт.

Війна у Сирії перестала бути громадянською і переросла у низькоінтенсивну Третю світову війну.

Про це колумніст турецького видання Daily Sabah Ях'я Бостан заявив у своєму блозі. Дійшов такого висновку, оцінивши кількість країн, які беруть участь у воєнних діях.

Колонка Бостана написана з метою захистити воєнні дії Туреччини в Сирії. Він багато разів повторює, що його країна не має іншого вибору, як захищати свої кордони через загрозливу ситуацію в регіоні. Разом з тим, колумніст розкриває геополітичні інтереси в ході конфлікту.

Більше немає тої напруги між великими та малими групами бойовиків та терористичних організацій, стверджує він. Протистояння триває серед зацікавлених сторін. Найбільші серед них - Туреччина, США, Росія та Іран. Через конфлікт виникла напруга між Сирією, Іраком, Ліваном, Ізраїлем та Єменем.

Туреччина провела минулого року операцію "Щит Євфрата" і почала в цьому ще одну під назвою "Оливкова Гілка" під приводом захисту кордонів. США, Росія та Іран не мають спільних кордонів із Сирією, наголошує колумніст. Вони там діють заради своїх інтересів та розширення впливу в регіоні.

Росія координує свої дії із Туреччиною та урядом Сирії. Сирійській президент Асад вимушений боротися із загонами самооборони курдів і одночасно допомагати Робітничій партії Курдистану, бо ті ведуть війну проти Туреччини. Підтримку РПК надає також Іран.

Залучення такої великої кількості країн дозволяє називати війну у Сирії Третьою світовою низької інтенсивності. Зацікавлені сторони визначать в майбутньому її інтенсивність та розвиток.

Ізраїль в свою чергу погрожує Лівану, що може стати ще одним витком розвитку конфлікту. Ізраїльтяни найбільше зацікавлені у загарбанні територій, вважає Бостан. Заява Трампа про перенесення посольства в Єрусалим - це лише частина злісного плану, говорить він.

"Майбутнє Близького Сходу має вкрай нечіткі обриси", - вважає Бостан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США повідомили нові деталі ліквідації російських найманців у Сирії

Незабаром конфлікт в Сирії може перекинутися на сусідню державу Ліван. Про це розповів Андрій Каракуц, експерт-міжнародник, старший науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень. Це сусідня країна, яка дуже тісно пов'язана з Сирією. Експерт припускає, що в цій країні зіткнуться інтереси Ірану та Ізраїлю.

Зараз ви читаєте новину «"Почалася Третя світова війна" - турецьке видання зробило гучну заяву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути