середа, 09 червня 2021 08:01

На воду спустили підводний човен з балістичними ядерними ракетами

На воду спустили підводний човен з балістичними ядерними ракетами
Підводний човен "Джордж Вашингтон" / Navsource.org

9 червня 1959-го на воду спустили військовий корабель США "Джордж Вашингтон". Це перший атомний підводний човен з балістичними ракетами. Його взяли на озброєння 30 грудня того ж року. 20 липня 1960-го човен успішно випробував дві ракети, які потрапили в цілі за 2100 км.

Із 1960-х підводний човен патрулював в рамках доктрини ядерного стримування. У 1964-му, через чотири роки після першого виходу, встав на дозаправку, пройшовши близько 190 тис. км.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перед загибеллю екіпаж судна записав на відео пісню "Бувай"

9 квітня 1981-го човен зіткнувся при спливанні з японським вантажним судном в Східно-Китайському морі на відстані 210 км від японських берегів. Японське судно затонуло за 15 хв. Два японських моряки загинули, 13 врятували. Човен отримав незначні пошкодження рубки.

Подія загострила відносини між США і Японією за місяць до зустрічі між японським прем'єром Судзукі Дзенко і президентом США Рональдом Рейганом. Ні човен, ні морський американський патрульний літак Lockheed P-3 Orion, що кружляв над їх головами, не зробили нічого для порятунку японського екіпажу.

Спочатку ВМС США заявляли, що після зіткнення човен пішов на глибину, а потім сплив, але через туман і дощ не виявив японського судна. Однак в іншому звіті, випущеному за кілька днів до цього, йшлося, що човен і літак виявили судно, але не зрозуміли, що йому потрібна допомога.

11 квітня президент Рейган висловив співчуття, запропонувавши компенсацію, і запевнив Японію, що їм не слід боятися радіоактивного забруднення. Однак Америка відмовилася коментувати, що саме робив їх підводний човен біля Японії, так само як і підтвердити наявність на борту ядерної зброї. ВМС США взяли на себе відповідальність за подію і наклали дисциплінарні стягнення на командира і офіцерів човна. 31 серпня вийшов остаточний звіт, що подія сталася через збіг обставин, які супроводжували помилки членів екіпажу човна.

У 1982-му човен повернувся на базу в Перл-Харборі з останнього походу з ракетами на борту. У 1983-му, за умовами угоди з СРСР, ракети вивантажили на базі. За 25-річну історію човен зробив 55 походів в рамках доктрини стримування в Атлантичному і Тихому океанах.

Човен списали 24 січня 1985-го. Після цього його утилізували в рамках програми переробки судів і підводних човнів. Остаточний розбір закінчився в 1998-му. Рубку відпиляли і зараз вона в бібліотеці-музеї підводних сил США.

Зараз ви читаєте новину «На воду спустили підводний човен з балістичними ядерними ракетами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути