четвер, 10 вересня 2020 12:36

На похорон прийшов мільйон людей

На похорон прийшов мільйон людей
Похорон Мао Цзедуна / Getty Images

9 вересня 1976-го в Пекіні на 83-му році життя помер Мао Цзедун, засновник КНР і голова Компартії Китаю.

Мао народився 1893-го в Шаошані, в сім'ї багатого поміщика. Після закінчення школи і педагогічного училища працював у бібліотеці Пекінського університету, де познайомився з ідеями марксизму. 1921-го став одним із співзасновників Компартії. Почав формувати власну ідеологію - маоїзм. 1927-го вибухнула громадянська війна між націоналістичною партією "Гоміньдан" та китайськими комуністами.

1934-го очолив партизанський рух і організував похід у провінцію Шансі, де створив опорний пункт комуністів. За допомогою інтриг і репресій розправився з противниками в партії і фактично її очолив. У 1937-1945 роках - перемир'я з "Гоміньданом" для спільної війни проти японців.

1941-го, в розпал антияпонської боротьби, придушив вільнодумство в комуністичній еліті та повністю сконцентрував владу у своїх руках. За два роки став главою політбюро Компартії. Починався культ його особи і новий напрям марксизму — "маоїзм". Особливості – орієнтація на селянство, а не на пролетаріат, а також значна частка націоналізму.

Після поразки Японії в ІІ світовій війні китайські комуністи за допомоги СРСР за 2,5 року беруть під контроль весь континентальний Китай. 1 жовтня 1949-го Мао проголосив КНР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китай випробував термоядерну бомбу

1958-го ініціював Великий стрибок. 1966-го — Культурну революцію. Ці реформи закінчились економічним і соціальним провалом. Країну охопив голод, жертвами якого стали до 30 млн осіб. 1966-го відбувся червоний терор комуністів проти інтелігенції. Не лише відомих осіб, а й простих громадян грабували, били, піддавали тортурам і вбивали через їхню невідповідність уявленням активістів – хунвейбінів. Знищили твори мистецтва, спалили мільйони книг, тисячі монастирів, храмів. Коли терор досяг піку, проти анархії виступили регіональні керівники і армія. Сутички військових з хунвейбінами, зіткнення між революційною молоддю, поставили КНР на межу громадянської війни.

Із 1970-х змінив курс — на тлі напружених відносин із СРСР, а особливо збройного конфлікту на острові Даманський, раптово зважився на зближення зі США. З 1975-го потерпає від хвороби Паркінсона і не може активно втручатися в політику. Після двох інфарктів помер. На похорон прийшло близько мільйона осіб. Тіло забальзамували і виставляли на огляд в мавзолеї на рік після смерті.

Смерть Мао спричинила в Китаї дворічну боротьбу за владу на тлі глибокої кризи. Прийшов Ден Сяопін. Його реформи зробили економіку Китаю успішною і капіталістичною.

Зараз ви читаєте новину «На похорон прийшов мільйон людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути