Ексклюзиви
четвер, 27 вересня 2018 12:59

"На мені випробували новий засіб" - російський активіст вижив після отруєння

"На мені випробували новий засіб" - російський активіст вижив після отруєння
26 вересня 2018 року російського активіста виписали з німецької клініки

Учасник панк-групи Pussy Riot, видавець інтернет-ЗМІ "Медіазона" Петро Вєрзілов, 30 років, заявив, що його отруїли російські спецслужби. Випробовували на ньому нову отруту, каже активіст.

"Я вважаю, що за моїм отруєнням стоять російські секретні служби, можливо, російська розвідка, ГРУ. Отруєння було настільки професійним, що це не дозволяє мені дійти до будь-яких інших висновків", - сказав Вєрзілов в інтерв'ю німецькому виданню Bild.

"Можливо, вони випробували на мені нову отруту. Моє отруєння пройшло не так, як це зазвичай відбувається. Не потрібно було чекати кілька днів, поки з'являться симптоми. Відразу почалася гостра реакція. Перші дні після отруєння взагалі не пам'ятаю. Коли прийшов до тями, подумав, що керівник клініки у Берліні - директор моєї в'язниці, мені всюди ввижалися коти", - розповів Петро.

Верзілов вважає, що отруїти його могли з 2 причин. Через акцію Pussy Riot у фіналі Чемпіонату світу з футболу в Росії. Тоді під час другого тайму фінального матчу між збірними Франції та Хорватії на поле московського стадіону "Лужники" вибігли 4 активісти російського опозиційного об'єднання Pussy Riot у поліцейській уніформі. На сторінці в Facebook пояснили, що так вони протестують проти політичних ув'язнень, незаконних арештів на мітингах, відсутності політичної конкуренції в країні, фабрикування кримінальних справ та утриманя людей просто так у СІЗО.

Друга ймовірна причина - зв'язок Вєрзілова з 3 вбитими у Центральноафриканській республіці російськими журналістами.

Із одним із них, Олександром Расторгуєвим, Вєрзілов близько дружив. Вирішив провести власне розслідування, щоб встановити причини смерті друга. 10 вересня він отримав першу інформацію про обставини загибелі друга. Наступного дня йому стало зле.

"Я хотів і хочу провести розслідування того, що сталося з 3 журналістами. Це може бути причиною, через яку мене отруїли спецслужби. Я думаю, ця причина навіть більш ймовірна, ніж помста за акцію на Чемпіонаті світу", - сказав Вєрзілов.

26 вересня 2018-го Петра Вєрзілова з лікарні виписали. Чоловік заявив, що хоче повернутися до Росії, щойно одужає.

"Я припускаю, що ті, хто отруїли його, спробують зробити це знову. Ось чому я не хочу, щоб він повертався", - сказала Вероніка Нікульшина.

11 вересня Петро брав участь у судовому засіданні над учасницею Pussy Riot Веронікою Нікульшиною. Вночі йому стало зле. Почав погано бачити, не зміг говорити і ходити. Його госпіталізували. Стан погіршився і чоловік потрапив до реанімації. Через 2 дні на вимогу близьких його перевели до реанімації Інституту імені Скліфосовського. 14 вересня він отямився. Німецька некомерційна гуманітарна група "Кіно за мир" ініціювала його переліт до клініки Charite у Німеччині.

Пізніше німецькі лікарі заявили, що прийняли пацієнта з "ознаками отруєння". Слідів отрути не виявили, бо на той час вона могла вже вийти з організму. Лікарі переконані, що активіста отруїли. Інші версії поки теж не відкидають.

Зараз ви читаєте новину «"На мені випробували новий засіб" - російський активіст вижив після отруєння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути