Ексклюзиви
пʼятниця, 17 серпня 2018 10:43

На 700 малюнків витратив 5 місяців — як створювали перший мультфільм
6

17 серпня 1908 року в театрі "Жімназ" в Парижі показали перший у світі мультфільм "Фантасмагорія або кошмар Фантоша". Створив його французький карикатурист і аніматор Еміль Коль.

В 7 років Еміль почав вчитися малювати у школі-інтернаті. Потім влаштувався на роботу помічником відомого карикатуриста Андре Гілля. В тогочасному Парижі почали завойовувати популярність кінофільми. Коль долучився до кіноіндустрії. Почав працювати сценаристом - писав сюжети для кіно. Художник захотів об'єднати два свої захоплення - карикатуру і кінофільми. В результаті йому вдалось створити перший графічний анімаційний фільм "Фантасмагорія".

700 малюнків для майбутнього мультфільму Коль малював протягом 5 місяців
Фото: indiatoday.in
Головний персонаж мультика - чоловічок Фантош,з яким трапляються різні пригоди
Надрукував зображення на негативі. Так їх фон став темним, а мальовані персонажі - білими
Коль започаткував свій особливий стиль - ніякої логічної послідовності, відхід від реальності, швидка трансформація персонажів у різні предмети
Малюнки "Фантасмагорії" прості, схематичні

700 малюнків для майбутнього мультфільму Коль малював протягом 5 місяців, з лютого по червень 1908 року. Зображення створив темними лініями на білому папері. Потім надрукував їх на негативі. Так фон зображень став темним, а мальовані персонажі - білими. На один кадр припадало 8 малюнків. Фотограф зробив по два знімки кожного. Всі малюнки розмістили послідовно і зняли на плівку. Так створили "Фантасмагорію" - майже 2- хвилинну анімацію, з частотою 16 кадрів в секунду.

На один кадр припадало 8 малюнків

Головний персонаж мультика - чоловічок Фантош, з яким трапляються різні пригоди: спочатку він краде жіночий капелюх, потім катається на слоні і коні, годує рибок, а в підсумку перетворюється на квітку. Малюнки "Фантасмагорії" прості, схематичні. Цією анімацією Коль започаткував свій особливий стиль - ніякої логічної послідовності, відхід від реальності, швидка трансформація персонажів у різні предмети.

В наступних після "Фантасмагорії" роботах Коль почав поєднувати в єдиний простір реальний світ - зйомки з живими акторами - і анімацію. В "Магічному обручі" 1908 року головну роль грає дівчинка, яка з допомогою обруча відкриває вікно в паралельну реальність - світ анімації. Ідея двох паралельних світів розкрита і в наступних роботах автора - "Чарівних окулярах" і "Перевтіленнях" 1909 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Перший раз у перший клас" - добірка дитячих мультфільмів про школу

Всього з 1908 по 1923 рік Коль зняв понад 250 фільмів. В кіноархівах збереглися лише 37.

2008-го, до сторіччя "Фантасмагорії", сербський режисер Растко Чирич зняв мультфільм "Фантасмагорія 2008". Основна сюжетна лінія — це зустріч двох Фантошів - персонажа з 1908 і 2008. Нова "Фантасмагорія" зроблена з використанням комп'ютерної графіки.

Український аніматор Сашко Даниленко виклав півхвилинний трейлер свого нового фільму "Монах". В основу його сюжету покладена однойменна пісня гурту "ДахаБраха". Ролик з'явився на Youtube-каналі режисера.

Зараз ви читаєте новину «На 700 малюнків витратив 5 місяців — як створювали перший мультфільм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути