пʼятниця, 11 вересня 2020 17:23

МЗС хоче скласти "Акт Сенцова" для посилення санкційного тиску на РФ

МЗС хоче скласти "Акт Сенцова" для посилення санкційного тиску на РФ
МЗС планує розробити "Акт Сенцова" за зразком американського "Акта Магнітського". Фото: nv.ua

Міністерство закордонних справ України планує створити український "Акт Сенцова" за зразком американського "Акту Магнітського" з метою накладення санкцій на порушників прав людини у Росії.

Про це розповів посол з особливих доручень, спеціальний представник з питань санкційної політики Олексій Макеєв у матеріалі для "Дзеркала тижня".

За його словами, йтиметься про розробку процедури накладання санкцій і подальшого переслідування українськими правоохоронними органами тих іноземних посадовців, які системно порушують права людини, обвинувачуються в організації та замовленні вбивств, викрадень, тортур і нелюдського поводження, у винесенні неправомірних та політично вмотивованих вироків.

Макеєв повідомив, що планується, зокрема, створення відкритого реєстру санкцій, у якому органи влади, а також українські та іноземні компанії зможуть перевірити, чи не перебуває їхній потенційний контрагент під міжнародними або українськими санкціями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія попросила вибачення в Сербії за хамство Захарової

Також вже підготували пропозиції щодо внесення змін до Адміністративного та Кримінального кодексів, які передбачатимуть притягнення юридичних і фізичних осіб, що порушують санкційні режими, до адміністративної або кримінальної відповідальності.

"Для того, щоб санкції були дієвими, ми плануємо розробити чіткі алгоритми - запровадження санкцій, приєднання обов'язкових до виконання санкцій Ради Безпеки ООН, імплементація в національне законодавство санкцій Європейського Союзу. А також стоворити систему моніторингу ефективності санкцій, яка додасть важливу аналітичну складову у процесі прийняття рішень і дозволить оперативно вдосконалювати санкційні обмеження", - повідомив Макеєв.

"Акт Магнітського" вперше затвердив у США експрезидент Барак Обама в грудні 2012 року. Він заборонив 18 російським урядовцям та бізнесменам в'їзд у США і використання банківської системи, а їхні активи були заморожені.

Пізніше, 2016 року, закон поновили і тепер він поширюється на близько 40 порушників прав людини в усьому світі.

Зараз ви читаєте новину «МЗС хоче скласти "Акт Сенцова" для посилення санкційного тиску на РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути