пʼятниця, 08 жовтня 2021 10:08

Москва кличе талібів на переговори

Москва кличе талібів на переговори
У березні в Москві вже пройшла міжнародна конференція щодо Афганістану, на якій була делегація талібів / Reuters

Росія запросить представників талібів на міжнародні переговори щодо Афганістану, які планує провести в Москві 20 жовтня, повідомив спецпредставник Путіна щодо Афганістану Замір Кабулов.

Кабулов не повідомив подробиць про заплановану конференцію. Про це пише Al Jazeera.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американці зайшли в Афганістан

Переговори відбудуться після саміту G20 щодо Афганістану 12 жовтня. Його мета - допомогти країні уникнути гуманітарної катастрофи після приходу до влади талібів в середині серпня.

У березні в Москві вже пройшла міжнародна конференція щодо Афганістану, на якій Росія, США, Китай і Пакистан опублікували спільну заяву, в якій закликали всі сторони укласти мирну угоду і зупинити насильство. Вони закликали "Талібан" не починати наступальних операцій в найближчі місяці. Після цього таліби провели успішний наступ і захопили контроль над Афганістаном.

Відтоді як США і їх союзники в кінці серпня вивели війська після 20 років військової присутності, таліби блискавично захопили країну, а попередня влада впала.

Росію турбує можливість нападу на інші країни в регіоні. Путін попередив про можливість проникнення "ісламістів" в колишні радянські республіки Середньої Азії, які Москва вважає своїм південним захисним буфером. Після захоплення влади талібами Росія провела військові навчання в Таджикистані та перекинула техніку на свою військову базу в цій країні.

У четвер, 7 жовтня, Путін провів телефонну розмову з президентом Таджикистану Емомалі Рахмоном. Лідери обговорили ситуацію з безпекою навколо останніх подій в Афганістані.

Останнім часом Москва почала співпрацювати з "Талібаном", але не визнала угруповання, яке заборонене в Росії як "терористичне". На відміну від країн Заходу, які поспішили евакуювати дипломатів після приходу талібів, Росія зберегла посольство в Кабулі.

Таліби заявили, що знищили осередок ІДІЛ в Кабулі. Рейд вони нібито провели через кілька годин після вибуху в мечеті

Зараз ви читаєте новину «Москва кличе талібів на переговори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути