четвер, 21 лютого 2008 11:08

Московські ціни на житло обігнали київські на 7%

Московські ціни на житло обігнали київські на 7%

Ціни на житло в Москві б"ють рекорди: тільки за січень-лютий вони виросли майже на 10%. Зрозумілого пояснення цьому експерти дати не можуть.

Фахівці називають різні цифри. За одними даними, середня ціна квадратного метра в Москві з 1 січня виросла приблизно на 7,8% - з $4438 до $4783 доларів. За інформацією інших - квадратний метр з 1 січня виріс на $1667, а у ряді випадків тільки за три тижні лютого - на 15%.

Житло подорожчало по всіх сегментах: економклас - на 7%, бізнес-клас - на 6,7%, елітна нерухомість - на 6%, а за окремими об"єктами (одно- і двокімнатні квартири в Зеленограді, Південно-Східному і Північно-Західному округах) - до 15% і більш.

Експерти не знають точних причин зростання цін на московську нерухомість

Найбільше підскочили в ціні однокімнатні квартири - до 20%, говорять ріелтори. Якщо до нового року типова однокімнатна площею близько 35 квадратних метрів коштувала $160 тисяч, то зараз - $190 тисяч.

Щодо цін на житло у столиці України, то з 29 грудня 2007 року по 31 січня 2008 року виросли в середньому на 3,09%. Середня вартість 1 кв. м житла в столиці на первинному ринку підвищилися на 2,8%, на вторинному - на 2,75%; середня ціна пропозиції за квартиру на вторинному ринку зросла на 3,71%.

На первинному ринку житла столиці середня вартість 1 кв. м в однокімнатних квартирах підвищилася на 2,17%, двокімнатних - на 3,93%, трикімнатних - на 2,31%. На вторинному ринку середня вартість 1 кв. м житла в однокімнатних квартирах підвищилася на 2,21%, двокімнатних - на 4,6%, трикімнатних - на 1,45%.

Середня ціна пропозиції за однокімнатну квартиру на вторинному ринку підвищилася на 2,15%, двокімнатну - на 5,54% і трикімнатну - на 3,43%. Середні ставки оренди житла в Києві з 29 грудня 2007 року по 31 січня 2008 року підвищилися на 0,19%. Оренда однокімнатних квартир подорожчала на 0,96%, трикімнатних - на 2,52% і подешевшала двокімнатних - на 2,92%.

У 2007 році ціни на київське житло виросли в середньому на 19,6%. Зокрема, середня вартість 1 кв. м житла на первинному ринку підвищилися на 28,7%, на вторинному - на 14,65%, середня ціна пропозиції за квартиру на вторинному ринку підвищилася на 15,55%.

Середні ставки оренди житла в Києві минулого року підвищилася на 50,64%. Дані для аналізу узяті з відкритих джерел.

Ціни на житлову нерухомість будуть і далі рости

Найбільше столичні новобудови дорожчали в 2005–2006-му — на 40–60%. А торік — на 10%, підрахували у столичній консалтинговій компанії "Самсон".

Нове житло люкс-, бізнес- та преміум-класу у столиці й далі дорожчатиме. Його будують недостатньо.

Московські ріелтори пояснюють подорожчання цін у столиці РФ зростанням попиту і скороченням пропозиції на вторинному ринку, але цифри називають різні. За їх даними, якщо рік тому на одного продавця доводилися два-три покупці, то тепер десять і більше. Продавець, побачивши чергу на квартиру, піднімає ціну, пояснюють фахівці.

Інша можлива причина зростання - більш жорсткі умови іпотечного кредитування, яке змусило покупців зважитися на покупку по іпотеці саме зараз, але опитані газетою ріелтори говорять, що число іпотечних операцій не значно збільшилося.

Ріелтори припускають також, що інвестори біжать з фондового ринку і вкладаються в нерухомість, але компанії, що управляють, це не підтверджують.

На думку президента Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України Олександра Бондаренка, стагнаційний період на ринку України спровокований психологічними і соціально-економічними причинами (тим, що темпи зростання цін на житлі останніми роками значно перевищували темпи зростання добробуту людей) і носить тимчасовий характер.

Ціни на житлову нерухомість будуть і далі рости.

Основна ж причина зростання цін залишається - в Україні будують дуже мало житла.

На думку експерта, одна з основних причин цього - відсутність реального ринку землі. "Поки не буде вирішено питання землі, матимемо те, що маємо зараз", - стверджує А. Бондаренко.

За матеріалами: "Газета по-українськи", РИА "Новости", Realt.ua, Domik.net.

Зараз ви читаєте новину «Московські ціни на житло обігнали київські на 7%». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути