Ексклюзиви
четвер, 17 грудня 2020 02:45

Молдова повернула російській мові статус міжнародної

Молдова повернула російській мові статус міжнародної
У Молдові прийняли закон про російську мову. Фото: NewsMaker

Парламент Молдови ухвалив закон про функціонування мов на території республіки, що визнає російську мову як мову міжнаціонального спілкування.

Закон одноголосно підтримала парламентська більшість, зокрема Партія соціалістів та партія "Шор", повідомляє "Інтерфакс-Росія".

Тепер державні службовці повинні будуть надавати інформацію і відповідати на запити громадян російською мовою - якщо цього вимагатиме громадянин, який звернувся до органів влади. Російською мовою також повинні дублюватися інструкції для ліків, назви вироблених у країні товарів і послуг, таблички на державних установах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Санду планує відвідати Україну

Окрім того, "держава має створювати всі умови для використання та розвитку російської мови як мови міжнаціонального спілкування".

А у випадку, якщо чиновник не хоче послуговуватись російською, закон пропонує запровадити для нього "особисту відповідальність".

Водночас держслужбовці все ж таки зобов'язані володіти державною мовою республіки.

Опозиція назвала закон "токсичним" та почала блокувати засідання парламенту.

Парламент Молдові 3 грудня схвалив в першому читанні законопроект про закріплення за російською мовою статусу міжнаціонального спілкування і проголосували за поправки, які скасовують заборону на мовлення телеканалів РФ.

Президент Молдови Ігор Додон сподівається встигнути підписати закон "про підвищення статусу російської мови в республіці" до інавгурації новообраного президента Майї Санду.

Зараз ви читаєте новину «Молдова повернула російській мові статус міжнародної». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути