вівторок, 27 вересня 2022 12:55

Спецтема: Війна Росії проти України

"Могилізація" у Росії йде повним ходом: розвідка дізналася "цікаві" подробиці

"Могилізація" у Росії йде повним ходом: розвідка дізналася "цікаві" подробиці
21 вересня президент Росії Володимир Путін оголосив про часткову мобілізацію росіян. Фото: t.me/DIUkraine

У Російській Федерації триває мобілізація, яку військово-політичне керівництво країни називає "частковою". Самі ж росіяни прозвали її "могилізацією".

Мобілізація у країні-агресорці супроводжується обшуками, блокуванням доріг та пошуком "неблагонадійних". Про це повідомило Головне управління української розвідки в Telegram 27 вересня.

За даними ГУР, у Росії посилюються поліцейські заходи для забезпечення оголошеної мобілізації. Представники військових комісаріатів проводять "роз'яснювальну компанію" серед чоловіків щодо кадрової військової служби в лавах збройних сил РФ.

Для розміщення мобілізованих у Краснодарському та Ставропольському краях, Архангельській, Волгоградській, Воронезькій та Ростовській областях для цього звільнили великі приміщення, у тому числі спортивні об'єкти.

Одразу після оголошення мобілізації в станиці Тамань Краснодарського краю розпочався побудинковий обхід співробітниками поліції. Їхня мета – вручити повістки чоловікам призовного віку.

"Мобілізовані прибувають до Темрюкського районного військового комісаріату, формуються в команди та відправляються на доукомплектування військових частин, які зазнали значних втрат у ході бойових дій. При прибутті на пункти збору в людей вилучають всі наявні засоби зв'язку. Відповідна підготовка в навчальних центрах не проводиться", – зазначили в розвідці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіян забиратимуть в армію прямо на кордоні з Грузією

Також у Росії намагаються попередити "безконтрольне" переміщення чоловіків. Для цього на автошляху А289 поблизу районного центру Темрюк діють спільні блокпости поліції та представників військового комісаріату.

Загалом мобілізація в Краснодарському краї має масовий характер. Майже 30% призваних – це чоловіки, які не мають жодного досвіду служби, а офіцерські звання отримали на військових кафедрах у вищих навчальних закладах, додали в ГУР.

У селищі Тьоткіно Курської області постійно проводять обшуки в будинках місцевих мешканців. Спецслужбовці спонукають людей доносити одне на одного. Таким чином намагаються знайти осіб, які спілкуються з українцями та в яких є знайомі чи родичі в Україні.

"У результаті місцеві уникають будь-яких розмов із незнайомими чи близькими людьми. Дороги в напрямку районного центру перекриті, виїзд цивільного населення заборонено", – повідомили в ГУР.

У Чуваській республіці 23 вересня призупинили набір мобілізованих. Керівництво республіки доповідає, що "повністю виконало" план призову та чекає наступних наказів.

21 вересня президент Росії Володимир Путін оголосив про часткову мобілізацію росіян. Призову підлягатимуть нібито тільки громадяни, які перебувають у запасі. Міністр оборони Росії Сергій Шойгу говорить про 300 тис. резервістів, яких планують призвати.

Пізніше з'ясувалося, що в указі про мобілізацію є таємний пункт, який дає змогу міноборони країни призвати на війну більш як 1 млн людей, здебільшого із сіл.

У Росії почалися акції протесту проти мобілізації, невдоволених затримували. У Москві й Воронежі затриманим почали видавати повістки до військкоматів.

Найбільше людей на вулиці вийшли в Дагестані. Президент Володимир Зеленський не перестає закликати росіян протестувати проти "злочинного призову".

Зараз ви читаєте новину «"Могилізація" у Росії йде повним ходом: розвідка дізналася "цікаві" подробиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути