вівторок, 03 грудня 2019 15:22

Між Німеччиною і Росією назріває конфлікт – ЗМІ

Між Німеччиною і Росією назріває конфлікт – ЗМІ
У випадку розслідування вбивства розпочнеться дипломатичний конфлікт між Німеччиною і Росією. Фото:rubryka.com

Федеральна прокуратура Німеччини хоче розслідувати вбивство громадянина Грузії Зелімхана Хангошвілі, якого застрелили в центрі Берліна 23 серпня цього року.

Рішення про це мають прийняти в найближчі дні, повідомляє Spiegel Online.

Це означатиме, що німецькі слідчі органи офіційно підозрюють російську владу в організації вбивства. Федеральна прокуратура береться розслідувати такі злочини тільки коли є підозра, що в них замішані спецслужби іншої держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Троє таксистів-росіян до смерті забили пасажира, бо не заплатив

У випадку розслідування розпочнеться дипломатичний конфлікт між Німеччиною і Росією. Після замаху на екс-агента Сергія Скрипаля та його дочки у Великобританії в березні 2018 року, в якому підозрюють співробітників ГРУ, 15 країн Європи вислали понад 30 російських дипломатів. Досі німецьке МЗС і відомство федерального канцлера вказували на те, що немає надійних відомостей, які підтверджують російську участь у вбивстві в Берліні. У Кремлі категорично відкидають звинувачення в причетності російської держави до злочину.

Ймовірного вбивцю Зелімхана Хангошвілі затримали в той же день завдяки свідкам. Ним виявився чоловік з російським паспортом на ім'я Вадима Соколова. У спільному розслідуванні Bellingcat, The Insider, Dossier Center і Spiegel Online, опублікованому в кінці вересня, прийшли до висновку, що "Вадим Соколов" їздив до Берліна "під чужим ім'ям при активній підтримці російської держави, яка створила цілісну легенду фіктивної особистості".

49-річний "Соколов" отримав російський індивідуальний номер платника податків тільки в липні 2019 року. За адресою, де нібито він проживає в Росії, людини з таким ім'ям ніхто не знає. Телефон місця роботи "Соколова", заявлений в пакеті документів для шенгенської візи, повністю збігається з номером компанії у володінні міністерства оборони РФ. Паспорт, який пред'явив "Соколов", йому видали за 11 днів до заповнення заявки на візу. Людини, чиє ім'я, місце і дата народження відповідали б даним, зазначеним у паспорті та візової заявки "Вадима Соколова", немає ні в одній з доступних баз даних російських громадян, що є в розпорядженні розслідувачів.

Хангошвілі застрелили в парку Малий Тіргартен в самому центрі Берліна 23 серпня. Він був польовим командиром під час другої чеченської війни. У Росії влада оголосила його в розшук за звинуваченням у тероризмі. Хангошвілі втік до Німеччини після того, як в 2015 році на нього в Грузії здійснили черговий замах.

На початку березня 2018-го у британському Солсбері у важкому стані були виявлені екс-співробітник ГРУ Сергій Скрипаль і його донька Юлія. Британська прем'єрка Тереза Мей пізніше заявила у парламенті, що Скрипалі були отруєні речовиною "Новачок" (А-234), розробленою в Росії. У Москві відкинули ці звинувачення, заявивши, що всю хімічну зброю РФ знищено 2017-го під контролем Організації із заборони хімічної зброї.

Зараз ви читаєте новину «Між Німеччиною і Росією назріває конфлікт – ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути