Ексклюзиви
середа, 22 вересня 2021 17:01

Міноборони Литви закликає позбуватися телефонів Xiaomi

Міноборони Литви закликає позбуватися телефонів Xiaomi
У звіті йдеться, що у Xiaomi 10T Pro є можливості цензури / Getty Images

Міноборони Литви попередило, що покупці мають викинути китайські телефони й не купувати нові.

У звіті литовського національного центру кібербезпеки йдеться, що вони протестували мобільні телефони 5G від китайських виробників. Аналітики з'ясували, що в телефоні Xiaomi є інструменти цензури, а модель Huawei може бути вразлива до кібератак. У Huawei заявили, що жодні призначені для користувача дані не відправляють назовні. Про це пише ВВС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Одна з найбільших китайських компаній може збанкрутувати

"Ми рекомендуємо не купувати нові китайські телефони і якомога швидше позбуватися вже придбаних", - сказав заступник міністра оборони Литви Марґиріс Абукявічюс.

У звіті йдеться, що на телефоні Xiaomi Mi 10T 5G встановлено програмне забезпечення, яке може піддавати цензурі такі терміни як "Вільний Тибет", "Хай живе незалежний Тайвань" або "Рух за демократію Гонконгу". У ньому приблизно 450 словосполучень, які можуть цензурувати системні застосунки телефона Xiaomi, зокрема інтернет-браузери як усталено.

У Європі цю можливість вимкнули на цій моделі, але у звіті йдеться, що її можна дистанційно активувати будь-коли. Xiaomi новину не коментує. Дослідження також засвідчило, що телефони Xiaomi передавали зашифровані дані про використання телефона на сервер у Сінгапурі.

Популярність виробника цих смартфонів у світі різко зросла завдяки доступним моделям. У другому кварталі 2021 року виторг Xiaomi зріс на 64% у порівнянні з роком раніше.

У звіті також зазначений недолік телефона Huawei P40 5G, який піддає користувачів ризику порушення кібербезпеки. Магазин застосунків Huawei AppGallery направляє користувачів в інтернет-магазини, де певні застосунки оцінені антивірусними програмами як шкідливі або заражені вірусами. У Huawei повідомили, що компанія дотримується законів країн, де працює, і приділяє пріоритетну увагу кібербезпеці й конфіденційності.

Звіт публікується на тлі зростання напруженості між Литвою і КНР. Минулого місяця Пекін зажадав, щоб Вільнюс відкликав посла з Пекіна. І заявив, що відкличе свого з Вільнюса. Скандал почався, коли Тайвань оголосив, що його місія в Литві називатиметься "Тайваньским представництвом".

Інші тайванські представництва в Європі та США використовують назву столиці Тайваню - Тайбей, щоб уникнути згадки про острів, який КНР вважає своєю територією. Тайвань же вважає себе окремою країною.

Суперечки між США й Китаєм загрожують усьому світу. Про це 19 вересня заявив генсек ООН Антоніу Ґутерріш.

Зараз ви читаєте новину «Міноборони Литви закликає позбуватися телефонів Xiaomi». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути