Ексклюзиви
понеділок, 31 жовтня 2022 21:05

Спецтема: Війна Росії проти України

Міністри оборони Туреччини та Росії обговорили "зернову угоду": подробиці

Міністри оборони Туреччини та Росії обговорили "зернову угоду": подробиці
29 жовтня РФ заявила, що "зупиняє участь у реалізації "зернової угоди". Фото: eastnews.ua

Турецький міністр оборони Хулусі Акар переговорив з міністром оборони Росії Сергієм Шойгу.

Чиновники провели телефонну розмову, головною темою якої стала "зернова угода". Анкара наголосила на необхідності продовжувати експорт українського продовольства з об'єктивних причин. Про це повідомила пресслужба міністерства оборони Туреччини.

Акар під час телефонної розмови заявив, що "зернова угода" має істотне значення. Вона "робить великий внесок у вирішення глобальної продовольчої кризи і показує, що всі проблеми можна вирішити шляхом співпраці та діалогу".

"Очікуємо перегляду рішення про припинення ініціативи з експорту зерна, яка є чисто людською діяльністю і повинна бути відокремлена від конфліктних ситуацій", – додали в турецькому міноборони за підсумками телефонної розмови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зрив Росією "зернової угоди": озвучили головну небезпеку для світу

Водночас у Москві заявили, що після зриву угоди рух зерновим коридором у Чорному морі заблоковано. РФ ставить свої вимоги і цинічно зазначає, що "не виходить із цих угод, а зупиняє їхню дію". Таку заяву видали у міноборони Росії.

У країні-загарбниці заявляють, що рух суден коридором безпеки є неприпустимим. Додають, начебто українські військові використовують його для ударів проти Росії. Хоча всі розуміють, що цим коридором кораблі перевозять українське зерно до країн, що його потребують.

У Кремлі також заявили, що про гарантії безпеки не може бути й мови. А також Росія, зірвавши угоду, ще й розраховує на "сприяння міжнародних організацій". Вони вимагають, аби Україна не використовувала гуманітарний коридор та свої ж порти.

30 жовтня Росія перекрила "зелений коридор" для експорту зерна в Чорному морі.

29 жовтня РФ заявила, що "зупиняє участь у реалізації "зернової угоди". Причиною Москва назвала нібито "напад на кораблі Чорноморського флоту".

30 жовтня міноборони РФ заявило, що безпілотники, які нібито атакували Севастопольську бухту 29 жовтня, були запущені з узбережжя недалеко від Одеси.

Там також зазначили, що один з них був запущений з борту корабля, залученого до вивезення агропродукції з України по "зерновому коридору".

На 31 жовтня ООН, Туреччина й Україна погодили план пересування для 14 суден, які перебувають у турецьких водах, у рамках "зернової угоди".

Зараз ви читаєте новину «Міністри оборони Туреччини та Росії обговорили "зернову угоду": подробиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути