Ексклюзиви
вівторок, 22 вересня 2020 15:56

Мільярдера засудили за критику влади

Мільярдера засудили за критику влади
Рен Цінькіянґ / Getty Images

Колишній голова китайського державного підприємства Huayuan Real Estate Group Рен Цінькіянґ, який критикував лідера КНР Сі Цзіпіня, отримав 18 років тюрми.

Мільярдер Рен Цінькіянґ публічно критикував главу КНР за корупцію і неефективну боротьбу проти коронавірусу. У вівторок суд у Пекіні виніс йому вирок – 18 років за ґратами. Про це пише Rzеczpospolita.

Магната-забудовника на пенсії засудили за хабарництво, привласнення державних коштів і зловживання владою. Також має заплатити штраф близько $620 тис. Правозахисники стверджують, що суд проти 69-річного Рена - політичний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Засуджений до смерті втік із тюрми

У березні Рен написав есе, в якому назвав китайського главу клоуном за стратегію боротьби з коронавірусом. Не називав імені. Мільярдер заявив, що епідемія викрила "кризу влади" в Компартії. Критикував також китайську пропаганду, яка показує владу як рятівників країни.

"Перед нами не Цезар, який одяг нові шати, а клоун, який скинув одяг і стверджує, що він Цезар. Дійсність, яку проявила пандемія, така, що партія оберігає власні інтереси, урядовці - власні, а монарх - лише свій статус", - написав Рен.

Після публікації мільярдер зник, а родина заявила, що не може з ним зв'язатися. У квітні виявилося, що його заарештовано за корупцію. У липні виключили з Компартії.

"Рен добровільно визнав провину й не опротестовуватиме рішення суду", - написали слідчі.

Раніше китайська влада вже карала мільярдера за критику. 2016-го отримав умовне ув'язнення. Тоді ж заблокували його профілі в китайських соцмережах, які мали десятки мільйонів читачів.

Зараз ви читаєте новину «Мільярдера засудили за критику влади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути