неділя, 20 лютого 2022 01:35

Мільярдер Річард Бренсон вдруге звернувся до світу через загрозу війни з Росією

Мільярдер Річард Бренсон вдруге звернувся до світу через загрозу війни з Росією
Це вже друга стаття мільярдера щодо ситуації навколо України. Фото: Reuters

Підприємець і засновник корпорації Virgin Group, один із найбагатших жителів Великої Британії Річард Бренсон заявив, що вторгнення Росії в Україну матиме наслідки для всього світу.

Про це він повідомив у другій своїй статті "Захист верховенства права", яку написав через ситуацію довкола України та опублікував на своєму сайті.

Бренсон розповів про розмову із послом України у Великобританії Вадимом Пристайком щодо ролі світової бізнес-спільноти та необхідності відстоювати мир.

У розмові порушили питання Будапештського меморандуму 1994 року. Тоді Росія підписала зобов'язання "поважати незалежність і суверенітет і існуючі кордони України". У свою чергу Україна приєдналася до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї та відмовилася від свого ядерного арсеналу.

На думку мільярдера, анексія Криму Росією в 2014 році стала першим серйозним порушенням Будапештського меморандуму, а російське вторгнення в найближчі дні розірве меморандум і матиме наслідки для всього світу.

"Вторгнення Росії в Україну ще більше знищило б справу роззброєння, в основі якої є міжнародні угоди. Без обов'язкових угод та їх виконання не може бути миру. Який сигнал посилає агресія Росії іншим ядерним державам, які готові підписати міжнародні договори про роззброєння?", - говорить він у своїй статті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Резніков жорстко попередив окупантів Донбасу

За його словами, продовження агресії Росії проти України демотивує ті країни, які раніше хотіли скорочувати запаси зброї.

"Оскільки це говорить про те, що будь-яку угоду можна в односторонньому і свавільному порядку розірвати", - пояснює бізнесмен.

Крім цього, Бренсон зазначає, що ядерна зброя в Україні запобігла б анексії Криму.
"Деякі стверджують, що якби Україна зберегла свою ядерну зброю, Крим цілком міг би залишитися частиною України і не було б нарощування російських військ", - зазначає Бренсон.

Також він наголошує, шо ігнорування міжнародних договорів становить загрозу верховенству права у всьому світі.

"Це реальна загроза для верховенства права, якої людство не бачило з часів, що призвели до Другої світової війни. Ця ситуація не просто погана новина для України саме в цей момент гострої кризи. Це погана новина для кожної нації, теперішньої та майбутньої, яка прагне захистити свій суверенітет", - йдеться у статті.

Бренсон вдруге закликав світ підтримати Україну.

"Світ має підтримати Україну. Ми не повинні залишати країну, яка добровільно відмовилася від ядерної зброї в обмін на мир і зараз знаходиться на межі вторгнення тієї самої країни, яка переконала її зробити це", - підсумував він.

У першій своїй статті Бренсон розповів, що його турбує ситуація навколо російської кризи на російсько-українському кордоні. За його словами, бізнес-лідери світу з великою тривогою спостерігають за накопиченням російських військ і техніки на кордоні з Україною. Це найбільший за останні роки ризик повномасштабної війни в Європі. А будь-яка війна між Росією та Україною матиме жахливі наслідки. Він закликав лідерів світового бізнесу зібратися та відстояти суверенітет України. Бренсон зазначив, що ділове співтовариство світу підтримає весь спектр санкцій проти будь-якої країни, яка намагається порушити суверенітет іншої.

Зараз ви читаєте новину «Мільярдер Річард Бренсон вдруге звернувся до світу через загрозу війни з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути