неділя, 12 червня 2022 19:05

Спецтема: Війна Росії проти України

"Макрон поставив Францію у незручне становище" - канадський оглядач Гері Мейсон

"Макрон поставив Францію у незручне становище" - канадський оглядач Гері Мейсон
Оглядач Гері Мейсон вважає, що війна не закінчиться, доки не докладуть всіх зусиль, щоб витіснити російські війська з України / Globe and Mail

Думка в канадському виданні The Globe and Mail оглядача Гері Мейсона

Практично від початку війни в Україні над світом висить страх перед конфліктом, який може призвести до ядерної катастрофи. Володимир Путін і його соратники використовували цю загрозу як тактику, щоб навіяти страх західним демократіям, зокрема владі Великої Британії, ЄС та США.

Раніше Путін попередив, що будь-які "треті сторони", які намагаються допомогти Україні, ризикують відчути "наслідки, яких ніколи не бачили за всю історію". У травні пов'язаний з Кремлем телеведучий попередив Велику Британію, що якщо вона запустить будь-які ракети в напрямку Росії, то перетвориться на "радіоактивну пустелю".

Маючи справу з таким у прямому й переносному сенсі хворим і недужим на манію величі, як Путін, ніколи не можете повністю ігнорувати ці зауваження. Будь-який обмін ядерними ударами між Росією та країною Заходу, найімовірніше, швидко переросте в масштабнішу світову катастрофу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "До кінця року війна завершиться перемогою України" - Малькольм Ненсі

Зло, на яке здатний Путін, нервує одних політиків більше, ніж інших. Один із них - президент Франції Еммануель Макрон. Він нещодавно поділився думками про те, чим може закінчитися війна в Україні чи принаймні що для цього може знадобитися.

"Ми не повинні принижувати Росію, щоб у той день, коли припиняться бойові дії, ми могли збудувати з'їзд для дипломатичних засобів", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Москви мало шансів на перемогу" - що пише про нас світова преса

Можете уявити, як це сприйняли в Україні? Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що така заява "лише принижує Францію", бо Росія "принижує себе сама". Президент Володимир Зеленський був приголомшений, заявивши, що Росія вбиває громадян його країни з 2014 року, коли вторглася в Крим.

Хоча залишається незрозумілим, що саме мав на увазі президент Франції, коли сказав, що Росію і Путіна не можна "принижувати". Загалом це було витлумачено як знак умиротворення - якщо Україні доведеться втратити частину землі, щоб Путін міг зберегти лице, то так тому й бути.

Після нічим не спровокованого вторгнення Росії не може йтися про умиротворення Путіна з боку західних лідерів

Це жахлива думка. Після нічим не спровокованого вторгнення Росії не може йтися про умиротворення з боку західних лідерів. Особливо після того, як армія Путіна вбила тисячі невинних українців. Після того, як його солдати ґвалтували українських жінок і дітей. Після того, як російські війська зрівняли із землею цілі міста й убили тих, хто опинився в пастці у своїх домівках, особливо літніх людей. Після того, як окупанти захопили в полон десятки тисяч українців, зокрема дітей, і депортували їх у табори в Росії.

Ні, зараз не час говорити про те, як ми маємо зробити так, щоб зрештою Путін не відчував себе приниженим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путінський фашистський режим завершиться крахом" - американський політолог Олександр Мотиль

Я розумію бажання Макрона якнайшвидше закінчити цю війну. Вона має наслідки в усьому світі, сприяючи зростанню цін на енергоносії, інфляцію, брак продовольства й розмови про глобальну рецесію. Санкції, запроваджені ЄС, вплинули на Росію, але також завдали значного болю 27 його країнам-членам.

Італія та Німеччина приєдналися до Франції в заклику до якнайшвидшого припинення війни. Єдиний європейський фронт щодо України останнім часом дає тріщини.

Війна колись закінчиться, але це не може бути за будь-яку ціну. Будь-яке припинення вогню зараз майже напевно закріпить і принесе Росії офіційні вигоди на Донбасі й півдні України. Багато хто вважає, що Путін був би задоволений, якби пішов геть із цим і почекав, доки не ухвалить нове рішення про наступне вторгнення.

Путін нападає, забирає, чекає на тиск світу, погоджується припинити вогонь і піти з територіальними надбаннями Росії

Це те, що він зробив у Криму 2014 року й навіть у Грузії 2008-го. Нападає, забирає, чекає на посилення тиску з боку міжнародної спільноти, а потім погоджується припинити вогонь і піти з територіальними надбаннями Росії.

У результаті ця війна може закінчитися так, що не закінчиться, доки не докладуть всіх зусиль, щоб витіснити російські війська з України. Це потребуватиме терпіння. Просто зараз сучасна військова техніка надходить в Україну зі США та інших країн. Потрібен час, щоб навчити солдатів, як поводитися з нею. Україна готується до нового наступу.

"Цей стратегічно неспроможний, егоїстичний і нетерплячий французький підхід лише заохочуватиме майбутню російську агресію. Українці б'ються за своє право визначати, чим скінчиться ця війна. І ніхто інший", - написав генерал-майор австралійської армії у відставці Мік Раян у Twitter.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Макрон поставив Францію у незручне становище" - канадський оглядач Гері Мейсон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути