Ексклюзиви
вівторок, 25 жовтня 2022 10:46

Майбутній прем'єр Великої Британії розхвалив Джонсона і Трасс перед консерваторами

Майбутній прем'єр Великої Британії розхвалив Джонсона і Трасс перед консерваторами
24 жовтня стало відомо, що новим лідером Консервативної партії Великої Британії назвали колишнього міністра фінансів Ріші Сунака. Сунак стане прем'єр-міністром країни. На цій посаді замінить Ліз Трасс. Фото: East News

Новообраний лідер Консервативної партії Ріші Сунак, який очікувано стане прем'єр-міністром Великої Британії, виголосив першу приватну промову в новому статусі перед консерваторами.

Сталося це через пів години після того, як його обрали головою партії, пише The Times.

У промові Сунак намагався залишити позаду гостроту останніх місяців, помітно вихваляючи не лише Ліз Трасс, а й своїх конкурентів Бориса Джонсона та Пенні Мордонт, за даними ЗМІ.

Виступаючи перед членами парламенту в кімнаті комітетів, Сунак назвав Джонсона, Трасс і Мордонт "чудовими колегами" і додав, що Британія "зіткнулася з економічною та політичною кризою".

Очікується, що Сунак почне призначення у своєму кабінеті нових міністрів вже 26 жовтня. Відомі прихильники Трасс і Джонсона, ймовірно, отримають ключові посади, повідомили близькі до майбутнього прем'єра джерела.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден відреагував на призначення нового прем'єра Великої Британії

У спробі підняти бадьорість партії, яка похитнулась через місяці ворожнечі, Сунак зазначив: "У нас є час до наступних виборів... Це екзистенційний момент". Він додав, що партії потрібно "об'єднатися або померти".

Він високо оцінив заходи, вжиті Трасс щодо рахунків за електроенергію. Сказав, що "ми всі хочемо побачити виконання обіцянок маніфесту 2019 року".

У свій останній день на посаді прем'єр-міністра Трасс головуватиме на засіданні свого кабінету, а потім виступить із прощальною заявою біля Даунінг-стріт у Лондоні. Після цього вирушить до Букінгемського палацу, щоб офіційно подати заяву про відставку.

Сунак піде слідом за нею до палацу на першу аудієнцію з королем Карлом, а потім прибуде на Даунінг-стріт приблизно об 11:30 ранку. Тоді ж звернеться до нації.

25 жовтня 42-річний Ріші Сунак стане наймолодшим прем'єр-міністром Великої Британії за понад два століття. Він також буде першим главою уряду в Сполученому Королівстві, який не належить до білої раси. 23 жовтня Сунак оголосив про висунення на посаду голови Консервативної партії.

Його обрали після того, як найближчий суперник Борис Джонсон відмовився від участі в перегонах, а друга кандидатка, ексочільниця міноборони Пенні Мордонт не змогла заручитися підтримкою 100 представників парламенту.

Трасс перебувала на посаді голови британського уряду лише 45 днів – це найкоротший термін перебування на цій посаді. Другим за найменш тривалим правлінням був Джордж Каннінг, який пропрацював 119 днів від призначення до смерті 1827 року. Трасс стала останнім керівником уряду, якого схвалила королева Єлизавета.

Зараз ви читаєте новину «Майбутній прем'єр Великої Британії розхвалив Джонсона і Трасс перед консерваторами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути