середа, 14 грудня 2022 13:55

Спецтема: Війна Росії проти України

МАГАТЕ вирішило, як врятувати окуповану ЗАЕС та її персонал від холоду

МАГАТЕ вирішило, як врятувати окуповану ЗАЕС та її персонал від холоду
На ЗАЕС працюватимуть мобільні котельні для критично важливих систем – МАГАТЕ. Фото: розміщене на ukrinform.ua

На захопленій росіянами Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) в Енергодарі встановлять мобільні котельні.

У такий спосіб Міжнародне агенство з атомної енергії (МАГАТЕ) хоче убезпечити критичну систему ЗАЕС від холоду, повідомила пресслужба МАГАТЕ.

"На станції продовжуються роботи з випробування та введення в експлуатацію мобільних котелень на дизельному паливі, які повинні запобігти замерзанню критичних систем ЗАЕС у зимовий період та забезпечити обігрів робочого середовища для його персоналу", – йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шмигаль розповів, коли росіяни підуть з Запорізької АЕС

Зазначається, що котельні потужністю 1-3 МВт встановлені на одному з енергоблоків, ще деякі розміщені на території станції.

За даними МАГАТЕ, ЗАЕС має 20 стаціонарних аварійних дизель-генераторів, які перебувають у резервному режимі та готові забезпечувати електроенергією, якщо зовнішнє харчування буде недоступне.

Щоб підвищити здатність справлятися з такою втратою електроенергії, зараз, як запобіжний засіб, розгортаються мобільні дизельні генератори. Два з них уже під'єднали до одного блоку. Ще кілька генераторів планується випробувати, а потім приєднати до інших реакторів, додали в МАГАТЕ.

Запорізька АЕС перебуває під контролем російських окупантів з 4 березня 2022 року. З початку війни станцію постійно обстрілюють, через що вона регулярно знеструмлюється.

20 листопада російські військові весь ранок обстрілювали Запорізьку атомну електростанцію. В об'єкти інфраструктури станції було понад 12 влучань.

5 жовтня президент Росії Володимир Путін своїм указом доручив передати ЗАЕС "під управління Росії". В МЗС України зазначили, що такий указ російського диктатора є нікчемним.

17 жовтня окупанти викрали кількох співробітників Запорізької атомної електростанції. Терористи викрали також заступника генерального директора Запорізької атомної електростанції Валерія Мартинюка. Окупанти можуть катувати посадовця.

Напередодні прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що міжнародні партнери України поки не мають конкретної інформації щодо намірів Росії вивести війська з території ЗАЕС, тривають перемовини.

Зараз ви читаєте новину «МАГАТЕ вирішило, як врятувати окуповану ЗАЕС та її персонал від холоду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути