Ексклюзиви
вівторок, 29 березня 2022 07:12

Спецтема: Війна Росії проти України

МАГАТЕ оцінило наслідки обстрілу "Джерела нейтронів" у Харкові

МАГАТЕ оцінило наслідки обстрілу "Джерела нейтронів" у Харкові
Загарбники знову обстріляли "Джерело нейтронів". Фото: Національний науковий центр "Харківський фізико-технічний інститут".

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) заявило, що ядерний матеріал внаслідок бомбардування ядерної підкритичної установки "Джерело нейтронів" у Харкові не пошкодився.

Відповідну заяву МАГАТЕ оприлюднило на сайті.

За словами голови МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, Україна повідомила МАГАТЕ про те, що ядерний дослідницький об'єкт у Харкові зазнав додаткових пошкоджень після повторного обстрілу окупантів. Однак невелика кількість його ядерного матеріалу залишилася неушкодженою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рашисти вчинили "самогубство" поблизу ЧАЕС - Reuters

"Об'єкт, який раніше постраждав від обстрілів під час конфлікту, використовувався для досліджень і розробок і виробництва радіоізотопів для медичних і промислових цілей. Його ядерний матеріал – підкритичний, тобто ядерної ланцюгової реакції бути не може, а запас радіоактивних речовин – низький", – розповіли у МАГАТЕ.

28 березня о 14:00 армія РФ вкотре атакувала ядерну установку "Джерело нейтронів". Вона розташована в Національному науковому центрі "Харківський фізико-технічний інститут".

Росіяни не вперше обстрілюють ядерну установку. Раніше це сталося 26 березня. Через постійні бойові дії оцінити масштаби пошкоджень та їхній вплив на ядерну та радіаційну безпеку поки неможливо.

"Джерело нейтронів" не розрахована на експлуатацію в умовах бойових дій, тому бомбардування можуть призвести до тяжких радіаційних наслідків.

Зараз ви читаєте новину «МАГАТЕ оцінило наслідки обстрілу "Джерела нейтронів" у Харкові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути