Ексклюзиви
понеділок, 22 листопада 2021 16:21

Лукашенко звинуватив Меркель у невиконанні обіцянок - Німеччина назвала його фантазером

Лукашенко звинуватив Меркель у невиконанні обіцянок - Німеччина назвала його фантазером
Біженці у Білорусі. Фото: belta.by

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко поскаржився, що представники Євросоюзу не контактують із Мінськом щодо розв'язання проблеми мігрантів на кордонах.

Лукашенко стверджує, що канцлерка Німеччини Анґела Меркель обіцяла розглянути на рівні ЄС цю проблему, передає "Белта".

"Я чекаю, коли ЄС відповість на запитання щодо двох тисяч біженців. Я просив, щоб вони (Євросоюз і Німеччина. - Gazeta.ua) їх забрали. Вони сказали, що Меркель пообіцяла на рівні Євросоюзу розглянуть цю проблему. Але не розглядають навіть те, що вона мені пообіцяла - контактні особи. Вони на контакт не виходять. Міністр закордонних справ Білорусі Макей їм телефонує, а вони йому: "Працюймо в цьому напрямі", - скаржиться білоруський диктатор.

Лукашенко пояснив, чому біженці прагнуть потрапити в Німеччину.

"У Німеччині їхні родичі, близькі. Тому вони з родинами туди йдуть", - сказав він.

Зауважив, що багато мігрантів хочуть у Німеччину також для лікування.

"Учора фахівцям (ВООЗ. - Gazeta.ua) показують рентгенівські знімки: ось лікували, треба завершити. "Їдьте в Ірак лікуватися" (начебто відповідають представники ВООЗ. - Gazeta.ua). Та якби вони могли лікуватися далі в Іраку, вони б не йшли через Білорусь у Німеччину", - сказав Лукашенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Поїдуть через Донбас" - Лукашенко взявся погрожувати полякам

Для ЄС є неприйнятним торг Лукашенка щодо біженців, заявив на брифінгу речник федерального уряду ФРН Штеффен Зайберт, пише "Укрінформ".

"Фантазії про можливість створення гуманітарного коридору для двох тисяч мігрантів у Німеччину не є для Німеччини й для ЄС прийнятним рішенням", - сказав він.

Зайберт не підтвердив, що цю тему обговорювали під час двох телефонних розмов Меркель із Лукашенком. Він підкреслив, що зателефонувати Лукашенку Меркель змусила жахлива гуманітарна ситуація на кордоні між Білоруссю і ЄС і бажання допомогти людям у біді, зокрема забезпеченням доступу міжнародних організацій.

Меркель водночас обстоює європейську позицію, адже "ідеться не про німецько-білоруську тему, а про гібридну загрозу, яку Білорусь створює для всіх держав ЄС, і на яку мають дати європейську відповідь", сказав речник.

У Лукашенка днями заявили, що запропонували Європі створити гуманітарний коридор у Німеччину для 2 тис. мігрантів на білорусько-польському кордоні. А білоруський режим своєю чергою організує відправлення кількох тисяч мігрантів у країни, звідки вони прибули. Мінськ заявив, що досі не отримав відповіді на таку "пропозицію".

15 листопада відбулася телефонна розмова Анґели Меркель з Олександром Лукашенком. Стосувалася вона ситуації з мігрантами на кордоні Євросоюзу й Білорусі. Говорили майже годину. Це була перша розмова лідера європейської країни з Лукашенком після президентських виборів у серпні 2020 року.

У середу, 17 листопада, Меркель удруге за три дні поговорила з Лукашенком. Обидві розмови розкритикували.

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко звинуватив Меркель у невиконанні обіцянок - Німеччина назвала його фантазером». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути