понеділок, 17 травня 2021 14:55

Лукашенко дозволив застосовувати більше сили проти мітингарів

Лукашенко дозволив застосовувати більше сили проти мітингарів
Лукашенко підписав закон про держзахист силовиків. Фото: Reuters

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав закон про державний захист правоохоронців та суддів. Також він розширив права для силовиків, надавши їм більше влади.

Про це свідчать відповідні закони, які включені в Національний реєстр правових актів.

Закон" Про державний захист" оберігає чиновників, силовиків, суддів, членів виборчих комісій, провладних журналістів і членів сімей у разі загрози замаху, посягання на життя, здоров'я або майно.

"Захищувана особа" і її близькі за законом можуть розраховувати на перевід на іншу службу або роботу до зміни зовнішності, якщо від цього залежить безпека. Також за законом захист можуть отримати "інші особи" – громадяни Білорусі, іноземці та особи без громадянства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білорусь направила Україні запит на видачу осіб, підозрюваних у справі про держпереворот

Закон "Про національну безпеку" являє собою підстави для особистого огляду громадян, їх речей та авто, дає право на обшук під час утримання під вартою, а також уточнює умови й межі застосування сили, спецзасобів, зброї, бойової та спеціальної техніки.

Завдяки цьому закону поліція й ОМОН не несуть відповідальність за заподіяну шкоду, якщо застосували силу для придушення "масових заворушень". Також тепер силовики можуть забороняти людям знімати на камеру та фотографувати їхні дії.

Закони набудуть чинності за місяць.

У Білорусі обласна рада депутатів Гомельської області, що межує з Україною, з 1 червня запроваджує місцевий збір за перетин кордону на виїзд транспортом.

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко дозволив застосовувати більше сили проти мітингарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути