неділя, 13 червня 2021 18:02

Лукашенко добиває всіх, хто брав участь у протестах

Лукашенко добиває всіх, хто брав участь у протестах
За політичними мотивами в білоруський тюрмах сидять щонайменше 449 в'язнів. Через систему репресій пройшли понад 40 тисяч. Фото: Комерсант

Протестний потенціал придушений зневірою і страхом. Багато людей виїхали, сидять чи їх судять. Щонайменше 15 убили, каже журналу "Країна" білоруський опозиціонер Віталій Макаренко.

Протести в Білорусі завершилися торік восени. Що відтоді відбувалося в білоруському суспільстві?

- Режим мститься і добиває всіх, хто брав у них участь. Максимально демонстративно та жорстоко. Мобілізує прихильників. Показує, що їм за злочини ніякого покарання не буде, можете робити, що хочете.

Але протестний потенціал не спав. Він придушений зневірою і страхом. Багато людей виїхали, сидять чи їх судять. Щонайменше 15 убили. За політичними мотивами в тюрмах щонайменше - 449 в'язнів. Через систему репресій пройшли понад 40 тисяч. Але ж люди не стали любити Лукашенка. Бояться, але готові вийти, якщо потрібно. Слід знайти інші форми протестів. Із серпня 2020 року організувалися локальні спільноти, в які об'єдналися раніше незнайомі люди.

Зросла схильність суспільства, особливо молоді, до насильницьких методів. Переконані, що мирні методи не виправдалися та приречені. Але важко передбачити, як склалося б у разі силового протистояння. Ймовірно, режим утопив би все в крові.

Чи відрізняються настрої у великих містах, містечках і селах?

- Дуже. Флагманом протестів був Мінськ і великі міста. Простіше отримати допомогу після репресій, знайти роботу, якщо звільнили. У містечках складніше. Там і раніше бракувало роботи, сильніший тиск місцевої влади.

За рік ціни помітно зросли. Середня зарплата в Білорусі - 547 доларів. Немає катастрофи, як 2011-го, коли рубль утричі знецінився. Проте рівень життя повільно й помітно знижується.

Якщо ЄС закриє для Білорусі ринок калійних добрив і продуктів нафтопепреробки, це обвалить економіку, бо з цього живе країна. Плюс - мито за транзит. Такі основні джерела надходження валюти.

Наша країна добре заробила на санкціях Росії проти продуктів з ЄС. Міняють документи та продають білоруські креветки чи манго росіянам. На цьому наживаються чиновники обох країн. Через Білорусь відбувалася таємна торгівля й транспортне сполучення між Росією й Україною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "По 20 гривень за пачку - шо то за масло": які білоруські товари популярні в Україні

Скільки білорусів утекли з країни?

- За рік 30-40 тисяч. І потік зростатиме з посиленням репресій. Особливо, якщо відкриють кордони після вакцинації. Багато хто в рік пандемії не міг виїхати в країни Євросоюзу.

Повну версію інтерв'ю читайте в журналі "Країна".

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко добиває всіх, хто брав участь у протестах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути