пʼятниця, 23 березня 2018 17:45

Латвія скасувала шкільне навчання російською мовою

  У Латвії скасували шкільне навчання російською мовою. Фото: Deutsche Welle
У Латвії скасували шкільне навчання російською мовою. Фото: Deutsche Welle

Сейм Латвії в третьому, остаточному читанні прийняв поправки до закону про освіту. Він скасовує навчання російською мовою в школах країни. За це рішення проголосували 58 депутатів сейму, 18 виступили проти.

Поправки передбачають поступовий перехід шкіл національних меншин на навчання латиською мовою. Тепер законопроект повинен схвалити президент країни Раймондс Вейоніс, який має право повернути його на доопрацювання, пише rus.delfi.lv.

У січні перехід шкіл Латвії на латиську мову схвалив уряд країни.

Реформа повинна проводитися поступово з 1 вересня 2019 року і завершитися в 2021-2022 навчальному році. Дошкільне навчання та викладання в початкових класах (з 1-го по 6-й) здійснюється за трьома моделями. Половина предметів викладається латиською мовою, на завершальному етапі основного освіти (7-9-й класи) 80 відсотків предметів будуть читатися латиською, в середній школі (10-12-й класи) навчання буде вестися виключно латиською мовою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поляки звинуватили українців у Голокості

В травні 2017 сейм Латвії прийняв в першому читанні і передав на розгляд комісій законопроект, який передбачає збільшення штрафів за порушення закону про державну (латиську) мову до 10 тисяч євро в окремих випадках, в числі яких необґрунтоване використання інших мов. Автори поправок заявили, що штрафи посприяють зростанню економіки.

Зараз ви читаєте новину «Латвія скасувала шкільне навчання російською мовою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути