вівторок, 06 лютого 2018 12:03

"Кремлівська доповідь" діє: Швейцарія виганяє російських олігархів

"Кремлівська доповідь" діє: Швейцарія виганяє російських олігархів
Роман Абрамович "передумав" переїжджати в Швейцарію. Фото: extra.ie

Іноземні банки просять російських олігархів закрити свої рахунки.

Про це написав у своєму Facebook російський політик Михайло Касьянов, керівник колишньої партії РПР-ПАРНАС, нині "Партії народної свободи".

"Минуло всього два робочих дні, але вже НЕсанкціонний список починає працювати. Те, що вже знаю: три його фігуранти отримали прохання від шанованих зарубіжних банків закрити свої рахунки", - написав політик.

Це означає, що олігархи мають забрати свої гроші та вкласти деінде, підтвердив Касьянов у коментарях. "Це ж не санкції", - пояснив він, тобто рахунки не заморожують.

Говорять, один із тих, кого попросили піти - голова ради директорів SPI Group - міжнародної групи компаній, що займається переважно виробництвом і продажем алкогольних напоїв Юрій Шефлер, повідомляє Telegramm-канал Малюта Скуратов. Шефлера понад 10 років переслідує російська влада.

"Одного навіть попросили забрати сина з швейцарської школи на навчання в Росію", - додав Касьянов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Політолог пояснив, чому "кремлівська доповідь" не стала офіційною

Російському олігарху із "Кремлівської доповіді" Роману Абрамовичу відмовили у посвідці на постійне місце проживання у Швейцарії ще до її публікації, повідомляє РБК з посиланням на місцеві видання.

Абрамович — власник холдингу Evraz - однією з найбільших у світі металургійних і гірничодобувних компаній.

2016 року отримав відмову від влади швейцарського кантону Вале. Звертався туди з проханням про вид на проживання. Хотів оселитися в общині Бане поруч з гірськолижним курортом. Влада кантону розцінювали його як привабливого інвестора. В результаті запит не задовільнила. Дуже рідкісний випадок щодо багатіїв, заявили у Бане. Абрамович влітку 2017-го відкликав прохання. Через суд домігся, аби її причини не розголошувалися у пресі.

У листопаді того ж року надіслав очільниці національної поліції листа на двох сторінках. Попросив відновити прохання. Йому пояснили — треба подавати ще раз. Абранович робити цього не став.

"Кремлівська доповідь" була опублікована мінфіном США 29 січня (30 січня за київським часом). До неї потрапили 114 впливових російських чиновників і керівників держкомпаній, 96 олігархів, а також керівництво адміністрації президента Росії, всі федеральні міністри, керівники МВС, Слідчого комітету, ФСБ і Росгвардії. Сам факт присутності у списку не має на увазі застосування санкцій. Їх можуть накласти пізніше.

Документ має засекречений додаток.

7 сторінок несекретної частини звіту мінфіну з точністю відтворюють перелік з англомовних веб-сайтів Кремля й російського уряду, а також російського видання списку мільярдерів "Форбс", написав Bloomberg.

Підготовлений експертами для "кремлівської доповіді" список перед представленням у Конгресі США змінив невідомий чиновник. Про це написав один зі співавторів та експерт Atlantic Council Андерс Ослунд. Туди мали увійти російські чиновники й олігархи, які збагатилися в незаконний спосіб через наближеність до російського режиму, зокрема, до президента РФ Володимира Путіна.

"В останні хвилини якийсь високопосадовець - ніхто не знає, хто - відхилив роботу експертів і натомість вписав прізвища вищих посадових осіб адміністрації та уряду Росії, а також 96 російських мільярдерів зі списку Forbes", - написав Ослунд.

Він попередив: якщо документ матиме якийсь ефект, він "закріпить російську еліту за Путіним".

"А його автори прагнули розділити російську еліту та запропонувати відомим росіянам можливість безпечно жити на Заході.

До "кремлівської доповіді" в США безпідставно включили одних осіб і не включили інших, котрі цілком заслуговують на санкції.

Рівень розуміння російських реалій в американському розвідувальному співтоваристві опустився нижче плінтуса, вважає російський політичний і громадський діяч Сергій Алексашенко.

Зараз ви читаєте новину «"Кремлівська доповідь" діє: Швейцарія виганяє російських олігархів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути