неділя, 13 червня 2021 09:15

Кремль бере Лукашенка під контроль, щоб не рипався на Захід

Кремль бере Лукашенка під контроль, щоб не рипався на Захід

Росіяни можуть швидко та безкровно зняти диктатора Лукашенка, й замінити на когось привабливішого. Буде не так соромно за маріонетку, а Євросоюз вітатиме "перемогу демократії". Триває захоплення при формальному збереженні незалежності, каже журналу "Країна" білоруський опозиціонер Віталій Макаренко.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко у квітні заявив, що на нього і його синів готувався замах. Ви стали одним із 10 фігурантів справи. Що вам загрожує на батьківщині?

- До 12 років тюрми. Якби знайшли "жертву змови", могла бути смертна кара. П'ятеро з 10 звинувачених у справі - учасники "Білоруського народного фронту". Знаю їх із 2000-х.

Мене звинувачують, що брав участь в онлайн-стрімі в Zoom з іншими опозиціонерами, де говорили про демократизацію Білорусі та нову конституцію. Коли ситуація з протестами спала, запропонував друзям провести онлайн-зустріч, щоб обговорити, як об'єднати розрізнену опозицію. Але там читали лекцію про демократію. Мені було нецікаво, тому більше не брав участі.

Цей "замах" - спільна операція російського ФСБ і білоруського КДБ. Так Кремль лякає Лукашенка. Щоб той не міг більше маневрувати між Заходом і Росією. Тепер, після скандалу з літаком, йому залишається тільки підпорядкуватися Путіну.

Лукашенко боїться за своє життя і сина 16-річного Миколи. Ймовірно, це був сигнал росіян, що можуть убити обох. Кремль знає слабкі місця й тисне на них. З інтелігентних і бідних опозиціонерів зробили кривавих терористів.

Якби хотіли, могли з таким самим успіхом узяти десяток пересічних білорусів. Більшість населення країни хоче смерті диктатора. Як і у вас хотіли кінця Януковичу 2013-го. Я був потрібен, щоб приплести Україну. Ще й Львів, бандерівці. Для ФСБ - те, що треба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білоруські пропагандисти намагаються приховати тортури над Протасевичем: з'явились вирізані фрагменти з інтерв'ю

Арешт журналіста Романа Протасевича може бути операцією російської ФСБ, щоб підставити Лукашенка?

- Так. Крім нього та Софії в Мінську з борту зійшли ще четверо росіян. Мабуть, ФСБшники. Заарештований журналіст писав, що в аеропорту Афін невідомий пробував сфотографувати його паспорт.

У режиму не було причин так висмикувати Протасевича. Nexta працює без нього. Він не знав нічого важливого для КГБ. Ситуація загнала Лукашенка у глухий кут. Зробила залежнішим від Кремля.

Чому Лукашенко погодився на це?

- Він - параноїк. Психіатр Дмитро Щигельський, який емігрував у США, досліджував його з 2001 року. Поставив діагноз - мозаїчна психопатія. Російські спецслужби знають про це і давлять. Так само Януковича штовхали до насильства й розстрілів, а потім - до втечі.

Путін бере білоруський режим під контроль, садить на гачок. У нацистів було "остаточне вирішення єврейського питання", у глави Кремля - білоруського.

Росіяни можуть швидко та безкровно зняти диктатора, й замінити на когось привабливішого. Буде не так соромно за маріонетку, а ЄС вітатиме "перемогу демократії".

Лукашенко виконує всі забаганки Москви. Де-факто триває захоплення при формальному збереженні незалежності. У нас немає російських баз, але білоруська армія лояльна до Москви. Все вище командування вчилося в радянських навчальних закладах та Академії генштабу РФ.

Протести показали, що керівництво армії готове виконувати найкривавіші накази.

Повний текст інтерв'ю читайте в журналі "Країна".

Зараз ви читаєте новину «Кремль бере Лукашенка під контроль, щоб не рипався на Захід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути