пʼятниця, 09 грудня 2022 00:58

Косово: спецназ заблокував муніципалітет, де живуть серби

Косово: спецназ заблокував муніципалітет, де живуть серби
Спецназ Косова зайшов у сербський регіон. Фото: glavcom

Понад 200 спецпризначенців з Косова на бронеавтомобілях зайшли на територію муніципалітету Північна Митровиця. Силовики заблокували весь муніципалітет, де проживають переважно серби.

Такі заходи були прийняті на фоні наростаючої напруги перед виборами в муніципалітетах, пише Kosovo-Online.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Сербії зробили категоричну заяву про ЄС: деталі

Поліцейські пояснюють свої дії необхідністю забезпечити безпеку. Обстановка в муніципалітеті залишається спокійною, але напруженою. Місцеві серби почали збиратися на вулицях.

Зростання кількості правоохоронців у північних муніципалітетах відбувається на фоні майбутніх перевиборів. Їхньою причиною став бойкот косівської влади від партії "Сербський список", яка співпрацює з Белградом.

Якщо на виборах переможуть серби, орієнтовані на співпрацю з Приштиною, то Сербія ослабить свій вплив на північні регіони Косово.

31 липня на півночі Косова місцеві серби збудували барикади, протестуючи проти рішення Приштини про перереєстрацію транспортних засобів та ідентифікаційних карток.

Північ Косова заселена етнічними сербами, які негативно ставляться до відокремлення регіону від Сербії. Тому там досі користуються сербською валютою і мають сербське громадянство.

Угода між Сербією і Косовом передбачає тимчасове – терміном на п'ять років, використання мешканцями півночі Косова нейтральних документів і номерних знаків.

Попри те, що перехідний період вже давно завершився, всі спроби примусити косовських сербів перейти на національні документи лише викликали масові протести

Пізніше сторонам вдалося домовитися. У Косові перенесли зміну сербських номерних знаків та ідентифікаційних карток до 1 вересня, голова європейської дипломатії Жозеп Боррель привітав це рішення. Серби розібрали частину барикад.

Зараз ви читаєте новину «Косово: спецназ заблокував муніципалітет, де живуть серби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути