неділя, 10 жовтня 2021 20:04

Корупційний скандал: канцлер Австрії пішов у вимушену відставку

Корупційний скандал: канцлер Австрії пішов у вимушену відставку
Курц залишається очільником партії. Фото: Reuters

Канцлер Австрії Себастіан Курц оголосив увечері 9 жовтня про свою відставку.

На такий крок очільник уряду Австрії зважився через корупційний скандал, що набув розголосу останніми днями. Про це Курц заявив на брифінгу, який транслювався на його сторінці у Facebook.

Відставка стала результатом тиску на Курца з боку партнерів по коаліції. Він вкотре відкинув звинувачення у свій бік, але заявив, що вирішив усе одно піти з посади.

Партія "Зелених", яка є молодшим партнером по коаліції, в п'ятницю провела переговори з трьома опозиційними партіями, які раніше закликали Курца піти у відставку. У разі, якби канцлер не погодився піди з посади добровільно, "Зелені" планували подати вотум недовіри на спеціальній сесії парламенту у вівторок.

Наразі сторони досягли компромісу. Коаліція зберігається і подає на посаду нового канцлера кандидатуру позапартійного політика Александра Шалленберга, який нині очолював МЗС Австрії. Курц залишається очільником консервативної "Австрійської народної партії".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Канцлер Австрії виступив проти афганських біженців у Європі

У квітні правоохоронні органи Австрії почали розслідування про корупцію, у якій фігурують високопоставлені чиновники і найближчі соратники Курца. Прокуратура провела обшуки в канцелярії Курца та у штаб-квартирі його партії. Курца також підозрюють у неправдивих свідченнях парламентському комітету, сформованому для розслідування політичного скандалу, що повалив його колишній уряд.

Зараз ви читаєте новину «Корупційний скандал: канцлер Австрії пішов у вимушену відставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути