Ексклюзиви
четвер, 25 жовтня 2018 17:02

Корови, бабуїни та лотоси - розкрили таємницю татуйованої мумії
5

Тіло мумії вкривають близько 30 татуювань
Фото: Daily Mail
Тіло мумії вкривають близько 30 татуювань
Мумія належить жінці, яка користувалася важливим релігійним статусом протягом всього свого життя
Мумія належить жінці, яка користувалася важливим релігійним статусом протягом всього свого життя
Мумія належить жінці, яка користувалася важливим релігійним статусом протягом всього свого життя

Вчені визначили, чим займалася за життя перша в світі мумія з фігурними татуюваннями. Жінка мала високий духовний сан. Це офіційно підтвердила єгипетська влада.

Муміфіковані останки жриці, яка жила 3 ​​тис. років тому, виявили біля єгипетської Долини Королів 2014-го. Мумія має близько 30 стародавніх татуювань, які свідчать про її професію, повідомляє Business insider.

"Наукові та археологічні дослідження показують, що жінка померла, коли її вік становив від 25 до 34 років", - сказав генеральний секретар Вищої ради Античності Мустафа ель Вазірі, повідомляють International News.

Татуювання зображують корів на руці, бабуїнів на шиї та квітку лотоса на її стегнах.

Ці татуювання показують, що мумія "належить жінці, яка користувалася важливим релігійним статусом протягом всього свого життя", стверджують експерти.

У неї також є безліч символів очей на шиї, плечах і спині, які, імовірно, є захистом від зла. Татуювання на її горлі та руці могли давати молодій жінці магічну силу під час співу, ігор або ритуалів.

"Із якого б ракурсу ви не поглянули на цю жінку, побачите пару божественних очей, що дивляться на вас", - розповідає біоархеолог Енн Остін зі Стенфордського університету в Каліфорнії в статті aNature.

"Татуювання, знайдені раніше у інших мумій стародавнього Єгипту, є простими хвилями, крапками або невеликими лініями. Раніше ніколи не були зображені сцени або фігури, подібні до тих, які є тут", - повідомив пан ель Вазірі.

Корови пов'язані з богинею Хатор, відомим божеством у Стародавньому Єгипті.

Археолог Остін виявив татуювання в мумії Дейр-ель-Медіни, використовуючи інфрачервоне освітлення та інфрачервоний датчик. Частина шкіри мумії була настільки муміфікована, що татуювання не було видно неозброєним людським оком.

Її тіло було знайдено 4 роки тому дослідниками із Французького інституту східної археології (IFAO), що базується в Каїрі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкопали унікальну скульптуру міфічного чудовиська

Створення татуювань "було дуже трудомістким, а також місцями дуже болючим", повідомляє Остін.

Той факт, що вона зробила тату багато разів, показує, наскільки вона вірила у їхню важливість.

Найстаріші відомі татуювання в світі були виявлені на Еці (Крижана мумія людини епохи халколіту Ötzi the Iceman). Їхня форма чисто геометрична.

На початку цього року найдавніші фігурні татуювання були виявлені на 5000-літніх єгипетських муміях у Британському музеї. Татуювання дикого бика і вівці на верхній частині чоловічої мумії та S-образні мотиви на плечі та пахвах жінки.

Зараз ви читаєте новину «Корови, бабуїни та лотоси - розкрили таємницю татуйованої мумії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути