середа, 24 листопада 2021 11:10

Королеву Єлизавету ІІ усунуть від влади

Королеву Єлизавету ІІ усунуть від влади
Британський принц Уельський Чарльз і прем'єр Барбадоса Міа Амор Моттлі на Конференції ООН зі зміни клімату в Глазго, Шотландія, 1 листопада 2021 року / REUTERS

Колишня британська колонія Барбадос наступного тижня відмовиться від королеви Єлизавети ІІ як глави держави.

Розірвання зв'язків із Великою Британією відбудеться майже через 400 років із того часу, як перший англійський корабель прибув на цей Карибський острів. Про це пише Reuters.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кейт Міддлтон у чорному пальті з погонами зайняла місце королеви

Єлизавета II досі формально залишається главою не лише Великої Британії, а ще 15 країн, включаючи Австралію, Канаду та Ямайку.

"Це кінець історії колоніальної експлуатації нашого розуму і тіла. Це історичний момент для всього Карибського басейну та постколоніальних суспільств. Люди острова боролися не лише за свободу і справедливість, а й за те, щоб позбавитися імперської тиранії та колоніальної влади", - сказав барбадоський історик, професор сер Хіларі Беклз.

Через 55 років після проголошення незалежності Барбадосу, країна вирішила розірвати майже всі колоніальні узи, які тримали крихітний острів прив'язаним до Англії з того часу, як англійський корабель зробив його колонією короля Якова І 1625 року.

Це також може бути провісником ширшої спроби інших колишніх колоній розірвати зв'язки із британською монархією.

Острів отримав незалежність 1966 року. Барбадос залишиться республікою в рамках Британської співдружності - об'єднання колишніх британських колоній, яке є домівкою для 2,5 млрд людей. Співдружність об'єднує 54 країни в Африці, Азії, Америці, Європі та Тихоокеанському регіоні.

Принц Чарльз, 73-річний спадкоємець британського престолу, приїде на Барбадос на церемонію усунення його 95-річної матері з посади глави держави. Це відбудеться на церемонії у понеділок, 29 листопада, у столиці країни Бріджтауні.

"Настав час повністю залишити позаду наше колоніальне минуле", - заявила прем'єр-міністр Міа Моттлі у промові 2020 року, підготовленій для генерал-губернатора Сандри Мейсон, яка замінить британську королеву на посаді глави держави, якщо її оберуть президентом.

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон повідомив, що королева Єлизавета II у чудовій формі.

"Вона просто дослухалася порад своїх лікарів трохи відпочити, і я думаю, це важливо. Вважаю, вся країна бажає їй найкращого", - заявив Джонсон.

Зараз ви читаєте новину «Королеву Єлизавету ІІ усунуть від влади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути