четвер, 16 лютого 2023 13:31

Кількість загиблих від землетрусу в Туреччині та Сирії сягнула психологічної позначки
28

У Туреччині та Сирії рятувальники продовжують розбирати завали після серії потужних землетрусів, які сколихнули країни минулого тижня.

Кількість жертв продовжує зростати, повідомляє Aljazeera. Станом на 16 лютого відомо вже про понад 42 тис. загиблих. Зафіксували понад 100 тис. поранених. Сума фінансових збитків перевищила $80 млрд.

"На південному сході Туреччини стався землетрус магнітудою 7,8. Через 10 хвилин після першого поштовху було зафіксовано ще один – магнітудою 6,3. У Туреччині врятували дівчину, яка 10 діб чекала на допомогу. Вона провела 248 годин під завалами", – пише видання.

Кількість загиблих та поранених унаслідок землетрусу зростає щодня
Фото: eastnews.ua
Кількість загиблих та поранених унаслідок землетрусу зростає щодня
Кількість загиблих та поранених унаслідок землетрусу зростає щодня
Кількість загиблих та поранених унаслідок землетрусу зростає щодня
Кількість загиблих та поранених унаслідок землетрусу зростає щодня

За даними турецької влади, у країні загинули щонайменше 36 187 людей. У Сирії понад 5,8 тис. жертв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Людей все ще дістають із-під завалів: кількість загиблих від землетрусу в Туреччині невпинно росте

У турецьких містах зруйновані цілі квартали, під завалами кричать люди. У країні оголосили найвищий рівень тривоги. Внаслідок стихії постраждали 10 міст: Газіантеп, Кахраманмараш, Хатай, Османіє, Адияман, Малатья, Шанлиурфа, Адана, Діярбакир, Кіліс.

На сирійському боці кордону землетрус розтрощив контрольовані опозицією регіони, де проживає приблизно 4 млн людей, переміщених з інших частин Сирії через тривалу війну в країні. Багато з них жили у занедбаних умовах без медичної допомоги, а тепер узагалі опинилися без даху над головою.

Епіцентр землетрусу, який відчувався навіть у Каїрі, був приблизно за 90 км від сирійського кордону, на північ від міста Газіантеп, великої столиці провінції Туреччини з населенням понад 2 млн людей.

Уранці 6 лютого в Туреччині стався сильний землетрус магнітудою 7,9. Він був відчутний на Кіпрі, у Лівані та Сирії. Після основного землетрусу сталося декілька афтершоків.

Землетруси такого масштабу трапляються рідко. У середньому в будь-якій точці світу їх відбувається менш ніж п'ять на рік. За останні 25 років у Туреччині сталося сім землетрусів магнітудою 7,0 або більше.

Влада Туреччини затримала низку людей, відповідальних за зведення будівель, які зруйнувалися під час потужного землетрусу. У країні спалахнула хвиля критики нібито низької якості будинків.

Україна для допомоги відправила у Туреччину групу рятувальників. Вони вже обстежили понад 200 будівель, розібрали 94 завали й знайшли 12 загиблих.

Зараз ви читаєте новину «Кількість загиблих від землетрусу в Туреччині та Сирії сягнула психологічної позначки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути