четвер, 10 вересня 2020 13:12

Колесникову, Знака і Салея визнано політв'язнями. Правозахисники вимагають звільнення

Колесникову, Знака і Салея визнано політв'язнями. Правозахисники вимагають звільнення
Правозахисники вимагають негайного звільнення Колесникової, Знака та Салея. Фото: NEXTA

Білоруська правозахисна спільнота вимагає негайного звільнення членів координаційної ради Білорусі Марії Колесникової, Максима Знака та Іллі Салея і закликає припинити кримінальне переслідування проти них.

Правозахисники переконані, що кримінальне переслідування є політично вмотивованим і спрямованим на припинення їхньої юридичної діяльності або зміну характеру, повідомляє правозахисний центр "Весна".

"Вони не вживали жодних заходів, включаючи публічні заклики про захоплення державної влади, не кажучи вже про примусові зміни конституційного ладу Республіки Білорусь. Не закликали до вчинення терористичних актів, диверсій та інших дій, які можуть завдати шкоди національній безпеці країни", - йдеться в повідомленні.

Правозахисники вважають, що висловлення власної думки, вимога діалогу між суспільством та владою не може бути злочином у демократичному суспільстві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Адвокатка Колеснікової розповіла, яку справу їй "шиє" Лукашенко

Напередодні в Державному прикордонному комітеті Білорусі повідомили, що білоруські опозиціонери Марія Колеснікова, Антон Родненков і Іван Кравцов перетнули кордон з Україною, після цього стало відомо про затримання Колеснікової. Пізніше з'явилася новина, що Колесникова не збиралася залишати територію країни. Її тримають у розташуванні прикордонного загону в Гомельській області.

Після виборів 9 серпня головну опонентку Лукашенка Світлану Тихановську вивезли до Литви. Чотирьох членів координаційної ради опозиції затримали, двоє виїхали з країни. На волі залишається лауреатка Нобелівської премії Світлана Алексієвич.

Зараз ви читаєте новину «Колесникову, Знака і Салея визнано політв'язнями. Правозахисники вимагають звільнення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути