неділя, 12 вересня 2021 10:53

Китай розширює вплив на Європу - дослідження

Китай розширює вплив на Європу - дослідження
Китай зловживає юридичними дірками і корумпованими звичками для розширення свого впливу в Центральній і Східній Європі, за словами представника болгарського Центру досліджень демократії Мартина Владимирова. Фото: pexels.com

Китай збільшує свою економічну присутність у Центральній і Східній Європі. Стає найбільшим торговельним партнером регіону і впливає на політику.

Про це йдеться у дослідженні "Радіо Свобода" з посиланням на звіт болгарського Центру досліджень демократії.

Дедалі більша економічна присутність Пекіну в Центральній і Східній Європі протягом останнього десятиріччя збіглася зі зниженням юридичних і управлінських стандартів. Викликала занепокоєння щодо стану довкілля і зростання рівня заборгованості в регіоні, свідчить дослідження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна – конкурент Китаю в ЄС": що не враховує уряд у відносинах з Піднебесною

Впливову присутність Китаю уможливив приплив грантів, позик, економічних поступок, вступів у капітал місцевих компаній чи викупу їх за час від 2009 року на суму, за оцінками, в $14 млрд. А також вкладення в інфраструктурні, енергетичні й телекомунікаційні проєкти на оцінювану суму в $50 млрд.

Чим більше країна фінансово прив'язується до Китаю й чим вищою стає частка китайських інвестицій у її валовому внутрішньому продукті, "тим більша ймовірність", що Китай буде зловживати проблемами з верховенством права собі на користь, щоб розширити "свій економічний і політичний вплив", також ідеться в дослідження.

"Це зловісне коло, в якому авторитарні режими, такі, як Китай, зловживають юридичними дірками і корумпованими звичками для розширення свого впливу на місцях. Такі мережі дають можливість для більшого припливу капіталу, а це призводить до більшого занепаду. Дані свідчать про сильну взаємозалежність між припливом китайських грошей і зниженням якості урядування", – каже один із авторів звіту Мартин Владимиров. Керує енергетичною і кліматичною програмою Центру досліджень демократії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На телебаченні заборонили показ "недостатньо мужніх" чоловіків

За даними звіту, Боснія й Герцеговина, Угорщина, Чорногорія і Сербія зазнали найбільшого занепаду в досліджуваних категоріях через зростання китайських інвестицій, за умовами яких підтримувані Пекіном компанії отримують податкові винятки, можливості оминати вимоги місцевих законів про працю й інші різновиди пільг.

На Західних Балканах "місцеві компанії в регіоні з тісними зв'язками з владою прямо виступали за втілення проєктів" із Китаю. Багато з цих місцевих бізнесів мали комерційну зацікавленість діяти "як міст між Китаєм і урядами цих країн".

"Усі ці різновиди діяльності формально легальні. А загальний наслідок полягає в тому, що урядові інституції вже не регулюють діяльність китайських компаній, і ці інституції перестають служити суспільним інтересам. Натомість допомагають приватним інтересам у вигляді політично пов'язаних конгломератів чи місцевих олігархів", – каже Владимиров.

Присутність Китаю в Центральній і Східній Європі наростає. Особливо на Балканах, де Пекін останніми роками інвестував мільярди доларів і посилив занепокоєння в західних політичних колах щодо того, що цей регіон стає фінансово залежним від Пекіну.

Сербія є прикладом цього. Перетворилась на вітрину різноманітних китайських ініціатив – від технологій телекомунікацій і стеження до охорони здоров'я в час коронавірусної пандемії, – які можуть переймати й сусідні країни.

Китайські інвестиції в видобування вугілля і збільшення вуглецевих викидів можуть також завадити країнам Західних Балкан вступити до Євросоюзу, зазначають дослідники.

Зараз ви читаєте новину «Китай розширює вплив на Європу - дослідження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути