Ексклюзиви
четвер, 13 червня 2024 15:51

Китай активно агітує проти мирного саміту - ЗМІ

Китай активно агітує проти мирного саміту - ЗМІ
Китайські дипломати посилили активність. Фото: pixabay.com

Китай лобіює свій "мирний план" серед світових урядів.

Представники Пекіну ведуть активну роботу перед мирним самітом у Швейцарії, пише Reuters після спілкування з 10 неназваними дипломатами.

Китай активізував інформаційно-пропагандистську діяльність через зустрічі з іноземними високопосадовцями, телефонні дзвінки та повідомлення іноземним представництвам на китайській платформі WeChat.

Спеціальний посланник Пекіна у справах Євразії Лі Хуей минулого місяця відвідав Туреччину, Єгипет, Саудівську Аравію та Об'єднані Арабські Емірати. Він зустрічався з офіційними особами країн, що розвиваються, в їхніх посольствах у Пекіні.

Пекін намагається залучити ці країни до "мирного плану" з шести пунктів, який він оприлюднив разом з Бразилією минулого місяця.

Китайські дипломати не критикували саміт у Швейцарії і прямо не просив країни утриматися від участі. Але один з дипломатів сказав, що представники Пекіну просували думку, нібито Саміт миру продовжить війну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Потенційних учасників Глобального саміту миру в Швейцарії стало менше - європейські дипломати

"За словами двох дипломатів, Китай говорив західним країнам, що багато держав, які розвиваються, поділяють його погляди на Саміт миру", - йдеться у статті.

Китай пропонує провести міжнародну мирну конференцію "у належний час, що визнається як Росією, так і Україною, з рівною участю всіх сторін, а також чесне обговорення всіх мирних планів".

Минулого тижня міністр закордонних справ КНР Ван Ї заявив, що 45 країн підтримали китайську пропозицію, і понад 20 або приєдналися до неї, або "серйозно розглядають" її.

Глобальний саміт миру відбудеться у Швейцарії 15-16 червня.

Участь у саміті вже підтвердили 106 країн. На саміт приїдуть 70-75 лідерів держав, сказав президент України Володимир Зеленський.

Зараз ви читаєте новину «Китай активно агітує проти мирного саміту - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути