Ексклюзиви
четвер, 21 грудня 2023 20:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Як Китай допомагає Росії у війні проти України

Стаття у The New York Times

На засніженому кордоні Китаю з Росією дилерський центр, який продає вантажівки, за минулий рік подвоїв продажі завдяки російським клієнтам. Китайський експорт до РФ настільки сильний, що цього літа китайські будівельники збудували склади та 20-поверхові офісні вежі на кордоні.

Прикордонне китайське місто Хейхе - мікрокосм дедалі тісніших економічних відносин Китаю з Росією. КНР отримує прибуток від російського вторгнення в Україну. Москва купує все китайське - від автомобілів до комп'ютерних мікросхем.

Росія натомість продає нафту та газ Китаю з великими знижками. Російських шоколадок, ковбас та інших споживчих товарів у китайських супермаркетах стало дуже багато. Торгівля між РФ і КНР перевищила $200 млрд за перші 11 місяців цього року - рівень, якого країни не очікували досягти до 2024 року.

Війна Росії проти України отримала позитивний імідж в Китаї. Державні ЗМІ постійно поширюють російську пропаганду в КНР та по світу

Війна Росії проти України також отримала позитивний імідж в Китаї. Державні ЗМІ постійно поширюють російську пропаганду в КНР та по світу. РФ настільки популярна в КНР, що впливові в соцмережах особи з'їжджаються до Харбіна, столиці найпівнічнішої китайської провінції, щоб позувати в російському вбранні перед колишнім російським собором.

Автор: NYT
  Колишній собор святої Софії в Харбіні, який є залишком російського минулого міста
Колишній собор святої Софії в Харбіні, який є залишком російського минулого міста

Лідери Китаю Сі Цзіньпін і Росії Володимир Путін не раз публічно демонстрували тісні зв'язки між країнами. Сі відвідав Харбін на початку вересня і оголосив його "воротами на північ". Експорт КНР до Росії зріс на 69% за перші 11 місяців цього року, порівняно з тим самим періодом 2021 року, до вторгнення в Україну.

"Збереження і розвиток китайсько-російських відносин - стратегічний вибір, зроблений обома сторонами на основі фундаментальних інтересів двох народів", - сказав Сі під час зустрічі в Пекіні в середу з прем'єр-міністром Росії Михайлом Мішустіним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україні пропонують ізраїльський аналог гарантій безпеки"- Павло Клімкін

Китай задовольнив критично важливу імпортну потребу для Росії, від якої багато європейських і американських компаній відмовилися після того, як Путін розпочав війну. КНР продовжує виконувати роль замінного постачальника товарів, попри ризик для його тісних економічних зв'язків із багатьма країнами Європи.

До вторгнення в Україну лідери Німеччини, Франції та інших країн Європи переважно відкидали розбіжності з Китаєм у таких питаннях, як права людини, щоб акцентувати увагу на торгівлі. Китайські чиновники натомість наполягають, що вони не повинні бути змушені вибирати між Європою та Росією, і що КНР має вільно вести справи з обома.

Найбільшими виграшами для Китаю від сплеску торгівлі з Росією стали його виробники автомобілів.

Автор: NYT
  Вантажівки китайського виробництва в Хейхе для відправлення в Росію
Вантажівки китайського виробництва в Хейхе для відправлення в Росію

У Хейхе стоять черги дизельних вантажівок із наклейками із зображенням ведмедів, символу Росії, щоб перевезли їх через міст через річку Амур до Росії. Міст - новий, як і вантажівки бренду Genlyon.

Продажі допомогли Китаю цього року обігнати Японію як найбільшого у світі експортера автомобілів. Німецькі виробники Mercedes-Benz і BMW раніше були активними продавцями в Росії, але пішли з ринку у відповідь на санкції з боку ЄС, США та їхніх союзників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще кілька років війни: про що говорять у Пентагоні

Продажі розкішних автомобілів у Росії різко впали, що сприяло зменшенню загального розміру автомобільного ринку РФ, який нині менше половини від німецького розміру. Але представники нижнього середнього класу та бідні російські сім'ї, члени яких складають основну частину російських солдатів, активізували купівлю доступних китайських авто.

Однією з причин стали виплати в разі смерті та непрацездатності, які російська влада і страхові компанії виплачують сім'ям російських солдатів — до $90 тис. у разі смерті.

Росія не оприлюднила кількість убитих і поранених, але США оцінюють їх у 315 тис

Росія не оприлюднила кількість убитих і поранених, але США оцінюють їх у 315 тис.

Росіяни купують майже виключно авто на двигунах внутрішнього згоряння. У Китаї їх надлишок, бо їхні споживачі швидко перейшли на електромобілі.

А сухопутний кордон з РФ означає, що Китай може транспортувати автомобілі до Росії залізницею - важливий фактор, оскільки Китаю бракує власного флоту трансокеанських транспортних суден для експорту автомобілів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Залужний б'є на сполох: як змінюється підтримка України

За даними Global Data Automotive, китайські автовиробники захопили 55% російського ринку. Вони мали 8% у 2021 році.

"Ніколи раніше не бачили, щоб автовиробники з однієї країни так швидко з'їдали таку велику частку ринку - китайці отримали несподіванку", - сказав Майкл Данн, автомобільний консультант Азії в Сан-Дієго.

Цивільне обладнання, яке КНР продає Росії, як-от дрони і вантажівки, теж використовується у військових цілях

США рішуче застерегли Китай від відправки озброєнь до Росії, і поки що не знайшли доказів, що китайці це роблять. Але деяке цивільне обладнання, яке КНР продає Росії, як-от дрони і вантажівки, теж використовується у військових цілях.

Прийняття Пекіном Росії також дало скромну, але своєчасну користь будівельній галузі Китаю. Китайській економіці важко було лікуватися від шрамів, залишених після майже трьох років суворих заходів обмежень через коронавірус. Ринок нерухомості в КНР переживає кризу. Десятки мільйонів квартир стоять порожні або недобудовані, а нові проєкти зупинилися, позбавляючи будівельний сектор роботи, яка тривалий час забезпечувала зайнятість.

"Багато будівель були збудовані, але всередині ніхто не живе", - каже Чжан Янь, продавець дверей у Хейхе.

Автор: NYT
  Китайський покупець чекає, щоб купити товари в торговому центрі, що спеціалізується на російських продуктах
Китайський покупець чекає, щоб купити товари в торговому центрі, що спеціалізується на російських продуктах

Але деякі робітники знаходять роботу на російському кордоні протяжністю 4200 км, де до цього року бракувало зупинок для вантажівок, центрів митного оформлення, станцій, трубопроводів та іншої інфраструктури. Влітку в таких містах як Хейхе будівництво активно рухалося вперед, хоча зараз призупинилося через холодну зиму.

Трубопроводи потрібні для одного з найважливіших товарів, якими торгують дві країни - газу. Дешева російська енергія в обхід санкцій, накладених Заходом, допомогла китайським заводам конкурувати на світових ринках, навіть якщо їхні виробничі конкуренти в інших місцях, зокрема в Німеччині, зіткнулися з різко вищими цінами протягом останніх двох років.

Автор: NYT
  Статуя китайського імператорського генерала біля міста Хейхе, на китайському боці річки Амур, на кордоні з Росією
Статуя китайського імператорського генерала біля міста Хейхе, на китайському боці річки Амур, на кордоні з Росією

Росія нарощує поставки газу через трубопровід "Сила Сибіру" до Китаю та веде переговори про будівництво другої труби, яка буде транспортувати газ із родовищ, які обслуговували Європу до війни в Україні. КНР і Росія також домовилися менше ніж за три тижні до війни збудувати третій, менший трубопровід, який транспортуватиме газ із східної частини Росії до північно-східного Китаю, і будівництво цього проєкту стрімко розпочалося.

Новітній трубопровід проходитиме по території, яку Росія захопила у Китаю наприкінці 1850-х. Ще в 1960-х між Китаєм і СРСР виникли суперечки щодо кордону, і між їхніми військами виникли сутички.

Переклад Gazeta.ua



Зараз ви читаєте новину «Як Китай допомагає Росії у війні проти України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути