Ексклюзиви
пʼятниця, 15 січня 2021 06:31

Каддафі захопив владу

Каддафі захопив владу
Молодий полковник Муаммар Каддафі / Wikipedia

15 січня 1970-го капітан лівійської армії Муаммар аль-Каддафі, який у вересні 1969-го скинув короля Ідріса, був проголошений прем'єром Лівії.

Каддафі народився в наметі в лівійській пустелі. Був сином бедуїна. Навчався в університеті та Лівійської військової академії. Постійно ріс в рядах лівійської армії. Як арабський націоналіст, разом з групою товаришів по службі повалив лівійську монархію 1 вересня 1969-го.

Поєднуючи ісламізм, революційний соціалізм і арабський націоналізм, Каддафі встановив антизахідну диктатуру. У 1970-му змусив вивести військові бази США і Великої Британії з країни, вигнав італійських і єврейських лівійців. У 1973-му націоналізував нафтові родовища, що належали іноземцям. Відновив традиційні ісламські закони - заборону алкогольних напоїв та азартні ігри. Водночас запустив соціальні програми, які поліпшили рівень життя лівійців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повстанці розстріляли диктатора, який правив 42 роки

В рамках заявленого прагнення об'єднати арабський світ, прагнув до тісніших відносин з арабськими сусідами, особливо Єгиптом. Однак, коли Єгипет, а потім також інші арабські країни почали мирні переговори з Ізраїлем, Лівія ставала дедалі більш ізольованою.

Уряд Каддафі фінансував терористичні групи - від палестинських партизанів і філіппінських мусульманських повстанців до Ірландської республіканської армії. У 1980-ті країни Заходу звинуватили його в численних терактах в Європі. У квітні 1986-го військові літаки США бомбили столицю Тріполі в помсту за вибух у західнонімецькому танцювальному клубі. Тоді Каддафі був поранений, а його маленька дочка загинула.

У кінці 1990-х Каддафі прагнув вивести Лівію з тривалої міжнародної ізоляції. Тому передав Заходу двох підозрюваних, яких розшукували за теракт із літаком над шотландським містом Локбері в 1988-му. У відповідь ЄС скасував санкції проти Лівії. Також прагнув налагодити тісніші відносини з неісламськими країнами Африки - такими як ПАР. З часом перетворився на похилого африканського лідера.

Каддафі здивував багатьох у світі, коли одним із перших мусульманських глав держав засудив "Аль-Каїду" після терактів 11 вересня 2001-го. У 2002-му приніс публічні вибачення за теракт над Локербі. Пізніше погодився заплатити майже $3 млрд компенсацій сім'ям жертв теракту. У 2003-му здобув прихильність адміністрації президента США Джорджа Буша-молодшого, коли оголосив про існування програми створення зброї масового знищення в Лівії, і що він дозволить міжнародному агентству інспектувати і демонтувати її.

У 2004-му британський прем'єр Тоні Блер відвідав Лівію, ставши одним із перших глав західних держав, який зробив такий крок за тривалий час. Під час свого візиту Блер похвалив Лівію як сильного союзника в міжнародній війні з тероризмом.

У лютому 2011-го, коли по більшій частині арабського світу поширилися масові протести, відомі як Арабська весна, Каддафі почав громадянську війну з учасниками акцій протесту. У березні міжнародна коаліція почала наносити авіаудари по опорних пунктах Каддафі під егідою резолюції Ради Безпеки ООН. 20 жовтня вбили після того, як схопили недалеко від його рідного міста Сирт.

Зараз ви читаєте новину «Каддафі захопив владу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути