середа, 27 липня 2022 14:42

Через дії Росії рекордно зросла ціна газу у ЄС

Через дії Росії рекордно зросла ціна газу у ЄС
Газпром скорочує постачання газу до ЄС. Фото: eastnews.ua

Газпром з 27 липня скоротив постачання газу "Північним потоком-1".

Обсяг прокачування знизився до 33 млн куб.м на добу. Це 19,41% від максимальної потужності газопроводу, яка становить 170 млн куб.м на добу. Останнім часом газопроводом прокачували по 67 млн куб. м на добу. Це призвело до зростання біржових цін на газ у Євросоюзі. Про реальне скорочення постачання газу з РФ повідомив німецький оператор Gascade.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кулеба різко відреагував на газовий шантаж Путіна щодо Європи

У Газпромі казали, що це сталось через припинення експлуатації ще однієї турбіни Siemens на "Північному потоці".

Після російського шантажу біржова ціна газу в Європі знову зросла. Вона наблизилася до історичного максимуму і торгується близько $2350 за 1 тис. куб.м.

Українська газотранспортна система може повністю замінити російський "Північний потік-1". Через Україну можна транспортувати понад 200 млн куб. м газу, що дозволяє збільшити постачання до Європи у шість разів. Але росіяни бронюють лише 109 млн куб. м, а використовують лише 42 млн куб. м.

25 липня стало відомо, що російський Газпром вдвічі скоротить постачання газу до Європи "Північним потоком", оскільки зупиняє ще одну турбіну. Тепер постачання знизиться до 33 млн куб. м на добу, що становить приблизно до 20% потужності.

Росія не збирається відновлювати постачання газу європейським країнам, як вона зобовʼязалася за контрактами, оскільки РФ оголосила Європі газову війну, заявив президент Володимир Зеленський.

РФ вже постачає газ частково або взагалі не постачає в 12 країн-членів Європейського Союзу. Тому Європа має бути готова до повного зупинення постачання російського газу "рано чи пізно", заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Повністю відмовитися від постачання російського газу в Європу планують не пізніше 2027 року.

Зараз ви читаєте новину «Через дії Росії рекордно зросла ціна газу у ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути