понеділок, 25 липня 2022 21:27

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія оголосила Європі газову війну – Зеленський

Росія оголосила Європі газову війну  – Зеленський
Росія оголосила Європі газову війну - Зеленський. Фото: ОП

Росія не збирається відновлювати постачання газу європейським країнам, як вона зобовʼязана за контрактами.

Все це країна-агрессорка робить спеціально, щоб європейцям було максимально складно підготуватися до зими, заявив у вечірньому зверненні президент України Володимир Зеленський в Telegram.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський розповів, чи планує Україна відзначати цьогоріч День Незалежності

"Сьогодні ми побачили чергові газові погрози Європі. Навіть попри поступку щодо турбіни для "Північного потоку". І це відверта газова війна, яку Росія веде проти обʼєднаної Європи, – саме так це потрібно сприймати", – наголосив він.

Зеленський наголосив, що потрібно бити у відповідь.

"Не думати, як повернути якусь турбіну, а посилювати санкції. Робити все, щоб обмежити російські доходи не тільки від газу й нафти, а й взагалі від будь-якого експорту, який іще залишається. І максимально розривати торговельні звʼязки з Росією, бо кожен такий звʼязок – це потенційний засіб тиску для Росії", - зазначив президент.

Президент України додав, що газовий шантаж Європи, який щомісяця лише посилюється, потрібен державі-терористу для того, щоб погіршити життя для кожного європейця.

"І це насправді можна розглядати як стимул, щоб восьмий санкційний пакет ЄС був значно вагомішим, ніж нещодавно затверджений сьомий", - наголосив Зеленський у зверненні за підсумками 152-го дня війни.

22 лютого Німеччина зупинила сертифікацію російсько-німецького газопроводу "Північний потік-2". Це підтвердив німецький канцлер Олаф Шольц.

У четвер вранці Росія відновила постачання газу до Німеччини після технічного обслуговування "Північного потоку-1".

1 липня стало відомо, що Росія повністю вимкне "Північний потік" через ремонт трубопроводу.

Канада вирішила зробити санкційний виняток та передати Німеччині турбіну для газопроводу "Північний потік-1". Канцлер Німеччини Олаф Шольц подякував за таке рішення. Рішення прийняли попри заперечення уряду України, а також великої української діаспори в Канаді.

13 липня уряд Канади вже відправив першу відремонтовану газову турбіну Росії для "Північного потоку". Попри санкції, Канада на вимогу Німеччини погодилася обслуговувати турбіни для країни-загарбниці два роки.

Сполучені Штати та Європейський Союз підтримали рішення уряду Канади щодо газової турбіни.

Міністерство закордонних справ України викликало тимчасово повіреного в справах Канади в Україні. Причиною стало рішення Оттави передати Росії за посередництва Німеччини турбіну для "Північного потоку".

Зараз ви читаєте новину «Росія оголосила Європі газову війну – Зеленський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути