четвер, 13 травня 2021 14:00

Ізраїль проводитиме наземну операцію: експерт назвав ризики

Ізраїль проводитиме наземну операцію: експерт назвав ризики
У Газі зруйновано вежу. Ізраїль буде проводити зачистку. Фото: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa/Suhaib Salem

Конфлікт між Палестиною та Ізраїлем поглиблюватиметься і перейде в нову фазу, сказав Gazeta.ua заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов.

"Нічними обстрілами ХАМАС продемонстрував, що здатен застосовувати важчі ракети на більші відстані. Важливо, як відреагувала вулиця. У містах зі змішаним єврейським і арабським населенням ситуація виходить з-під контролю. Вночі у місті Лод мала бути комендантська година, натомість були зіткнення між сторонами із пневматичною зброєю", - пояснив.

Зростає імовірність наземної операції ізраїльської армії проти ХАМАСу в Газі, каже експерт.

"Це ризиковано за кількістю жертв, зважаючи на досвід 2014 року (операцію "Непорушна скеля" провели з 7 липня по 26 серпня 2014-го. Спочатку нанесли точкові удари по території Гази, але після спроби ХАМАСу скоїти масштабний теракт 17 липня прем'єр-міністр Ізраїлю віддав наказ про обмежену наземну операцію. За даними медичних джерел Сектора Гази, загинули 2141 чоловік, понад 10 тисяч поранені. - Gazeta.ua). Доведеться вести операцію серед цивільного населення в урбаністичному середовищі зі щільною забудовою, де кожен будинок перетворюється на фортецю, а будинки з'єднані підземними ходами, причому багатоповерховими. Тобто після зачистки кварталу в тилу знову будуть озброєні супротивники. Все супроводжуватиметься жертвами серед мирного населення і відповідно міжнародного тиску на Ізраїль, щоб бойові дії були припинені. Це також ставить під сумнів встановлення дипломатичних зв'язків Ізраїлю з країнами Перської затоки, яке відбувалося в останні декілька років".

Для країн-членів НАТО війна в Ізраїлі не несе прямої загрози, додав експерт.

"Це не зона відповідальності НАТО. Але загострення зриває можливості для покращення стосунків між Туреччиною і Ізраїлем, про що йшлося минулого року. Для США участь Ірану в підтримці ХАМАСу похитне імовірність повернення Штатів до ядерної угоди 2015 року (переговори, які стартували у Відні на початку квітня, покликані створити дорожню карту для скасування санкцій Вашингтона проти Ірану, натомість Тегеран має повернутися до дотримання обмежень щодо ядерної програми, які були викладені в угоді. Угода має на меті перешкодити Ірану здобути ядерну зброю. - Gazeta.ua). Щодо відносин США та Ізраїлю, то конфлікт похитне баланс. Байден в останній розмові з Нетаньяґу поводився стримано, казав, розуміє загрозу від обстрілів, але одночасно буде впливати на кабінет ізраїльського прем'єра, щоб відбувалась деескалація конфлікту. Водночас США мають зобов'язання щодо гарантування безпеки Ізраїлю".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ізраїль має право захищатися - Байден провів переговори з Нетаньяху

В України - оптимальна позиція.

"Зеленський висловився, що ескалація повинна бути припинена. Це правильно. Треба пам'ятати про збалансовану українську зовнішню політику, в якій часто на голосуваннях по важливих для Ізраїлю питаннях у міжнародних організаціях ми виходимо із зали та Ізраїль не голосує так, як би нам хотілося", - пояснив Данилов.

З початку загострення ситуації на кордоні з палестинським анклавом бойовики терористичного радикального палестинського руху ХАМАС випустили по території Ізраїлю понад 1,5 тис. ракет за останні три дні.

У ніч на четвер і вранці 13 травня тривали ракетні обстріли Ізраїлю зі Смуги Гази і удари ізраїльської авіації у відповідь. Одна з ракет терористів ХАМАС пробила систему захисту "Залізний купол". Армія оборони Ізраїлю зафіксувала пряме попадання в житловий будинок у місті Рішон ле-Ціон.

Зараз ви читаєте новину «Ізраїль проводитиме наземну операцію: експерт назвав ризики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути