неділя, 26 грудня 2021 07:00

Іпотека під 2 відсотки, але вищі податки: підприємець розповів про різницю життя у Польщі й Україні

Іпотека під 2 відсотки, але вищі податки: підприємець розповів про різницю життя у Польщі й Україні
У Польщі є великий доступ до капіталу початкового рівня, але немає до великих у 20-40 мільйонів доларів, каже підприємець Вадим Мельник. Фото: Вадим Мельник

В Україні зависокі ставки на іпотеку і неможливо прожити на мінімальну зарплату. Про це розповів в інтерв'ю журналу "Країна" український підприємець Вадим Мельник. Він власник компанії Dronehub. Живе і працює у Варшаві.

"Я забрав своїх батьків у Варшаву два місяці тому. Тато каже, якість продуктів тут вища й вони дешевші. У магазинах такий контроль якості, що його в середньому проходять троє фермерів із десятка", – розповідає Мельник.

"Банківські ставки в Україні такі, що ніхто при здоровому глузді іпотеку не візьме. А тут – 2-3 відсотки, - веде далі. - Мінімальна зарплата 2 800 злотих (18 378 грн. – Країна). На неї тяжко прожити місяць, але можна. В Україні за 6 тисяч гривень на місяць - нереально", – говорить Мельник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Роботи вже замінюють людей. За 10 років нам залишаться тільки творчі професії

У Польщі є великий доступ до капіталу початкового рівня, але немає до великих у 20-40 мільйонів доларів, каже підприємець.

"Це хороше місце, щоб зачепитися, почати будувати бізнес, але не масштабувати. І тут високі податки. В Україні ті ж програмісти платять у рази менше", – розповідає Мельник.

П'ять років тому вести бізнес у Польщі було простіше, каже.

"Змінилася влада в країні, і стало все важче працювати, - говорить підприємець. - Складна бухгалтерія. За місяць тут сплачую стільки, як за рік у Великій Британії. Зараз дивимося на інші юрисдикції, де ліберальніше підходять до бізнесу. Бо все більше нашої продуктивної енергії іде не на розбудову справи, а на боротьбу з бюрократією. Це не мотивує розвиватися".

Більше читайте у журналі "Країна": "Впевненість у завтрашньому дні – базова річ"

Польща готується спростити для працівників з України отримання "картки перебування". Пакет змін до закону про іноземців уже схвалив Сейм.

Майже 1,5 млн українців працюють у Польщі. Ще близько 50 тис. навчаються, заявляв у липні цьогоріч посол України в Польщі Андрій Дещиця. Сусідня країна стала найпопулярнішою серед українців для трудової міграції. Порівняно з 2014 роком – кількість людей, які їдуть туди шукати роботи, зросла удвічі-утричі.

Зараз ви читаєте новину «Іпотека під 2 відсотки, але вищі податки: підприємець розповів про різницю життя у Польщі й Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути