понеділок, 27 березня 2023 11:54

Спецтема: Війна Росії проти України

"Гра в покер": польський прем'єр прокоментував заяви республіканців у США щодо України

"Гра в покер": польський прем'єр прокоментував заяви республіканців у США щодо України
Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький прокоментував заяви деяких політиків у США щодо підтримки України. Фото: facebook.com/MorawieckiPL

Хоча від окремих потенційних кандидатів у президенти Сполучених Штатів звучать деякі негативні для України заяви, це не послабить підтримку з боку США країни, яка бореться за своє існування.

Подібні заяви ‒ не більш як частина політичної "гри в покер" перед виборами 2024 року. Таку думку в інтерв'ю Financial Times висловив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

Він, зокрема, прокоментував висловлювання ймовірного кандидата у президенти США від республіканців Рона Десантіса про те, що "Україна не є життєво важливим національним інтересом" США.

"Поразка України означатиме поразку Заходу, і вона буде масштабнішою, ніж В'єтнам", ‒ сказав Моравецький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нові республіканці: чи існують загрози для України

За словами польського прем'єра, зустрічі з сенаторами США у лютому переконали його, що республіканці та демократи загалом є однодумцями в питаннях України, Росії та Китаю.

"Я з обережним оптимізмом дивлюся на американський політичний двопартійний клас", – каже Моравецький.

Він розповів, що спочатку був стурбований словами Десантіса, але заспокоївся, коли згодом той "зробив значний крок назад".

"Думаю, все це сказано у контексті політичної боротьби до виборів наступного року. Я розглядаю це як частину цієї "гри у покер", ‒ зазначив польський прем'єр.

Він також вважає, що якщо Китай більше підтримає Росію у війні проти України, це спонукає США посилити підтримку України. А надання Китаєм великої кількості зброї окупантам було б "дуже небезпечним".

"Я дуже сподіваюся, що Китай не наважиться відправити зброю до Росії. Я не вірю, що Китай є добрим посередником. Вони надто налаштовані проти вільного світу і є проросійськими", – сказав Моравецький.

Він виступив за надання Україні ракет більшої дальності. Це допоможе Києву розірвати ланцюги постачання російської зброї на окуповані території. Моравецький також сказав, що вірить запевненням Києва, що Сили оборони не використовуватимуть такі системи для нападу на російську територію.

Губернатор американського штату Флорида Рон Десантіс, якого вважають ймовірним основним конкурентом Дональда Трампа на виборах президента від Республіканської партії, змінив свою позицію щодо війни в Україні.

Він визнав помилкою свої висловлювання в інтервʼю каналу Fox News, коли заявив, що підтримка України не є важливою для США, а війну назвав "територіальною суперечкою".

Зараз ви читаєте новину «"Гра в покер": польський прем'єр прокоментував заяви республіканців у США щодо України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути