Ексклюзиви
вівторок, 27 липня 2021 17:42

Гонконг позбавляють автономії і винесли перший вирок учаснику протестів

Гонконг позбавляють автономії і винесли перший вирок учаснику протестів
Тонг Ін-кіт визнаний винним в підбурюванні до сепаратизму і тероризмі / SOUTH CHINA MORNING POST

Першу особу, яку звинувачували за спірним законом про національну безпеку Гонконгу, визнали винною.

24-річного Тонг Ін-кіта визнали винним у підбурюванні до сепаратизму й тероризму. Він їхав на мотоциклі з прапором, що закликав до звільнення цього спеціального адміністративного округу від Китаю. З моменту набрання чинності закону 2019 року, за ним заарештували понад 100 осіб. Про це пише ВВС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китай блокуватиме трансляцію "Оскару"

Пекін наполягає, що закон, який ухвалили після серії масових протестів 2019-го, необхідний для гарантування стабільності в автономному місті-округу.

Вирок означає, що Тонгу загрожує довічне ув'язнення. Його остаточний вирок мають винести пізніше. Хлопця судили в суді без присяжних, що є відходом від традицій права Гонконгу.

Тонга заарештували в липні торік після того, як на своєму мотоциклі він протаранив групу поліцейських на вулиці. У той час він мав чорний прапор протесту з написом "Звільнити Гонконг". Під час винесення вироку суддя сказав, що ця фраза здатна спонукати інших до відділення округу. Суддя додав, що Тонг розуміє, що гасло несло сепаратистський заклик відділення Гонконгу від материкового Китаю. Вирок задає тон тому, якими будуть майбутні аналогічні, відповідно до нового закону.

Колишню британську колонію Гонконг Лондон повернув Китаю 1997 року, але за принципом "одна країна, дві системи". Тобто в окрузі мали залишатися демократичні процедури. Новий закон позбавляє автономію самостійності та її демократичних основ на користь авторитарного Китаю.

Угода між Лондоном і Пекіном 1997-го мала гарантувати певні свободи для території, зокрема свободу зібрань і слова, незалежну судову систему і деякі демократичні права, яких материковий Китай не має. Китайська влада крок за кроком позбавляє жителів автономії свобод, закріплених в мініконституції Гонконгу - основному законі, який мав діяти до 2047 року.

У червні торік Пекін ухвалив закон про національну безпеку, який докорінно змінює правову систему округу. Наприклад, процеси можуть проводити таємно і без присяжних, суддів може обирати особисто виконавчий директор Гонконгу, який підзвітний безпосередньо Пекіну.

19 грудня 1984-го в Пекіні британська прем'єрка Маргарет Тетчер і її китайський колега Чжао Цзиян підписали угоду, що зобов'язала Лондон повернути Гонконг Китаю 1997 року. Передали регіон на умовах гарантій продовження там капіталістичного демократичного устрою до 2047-го.

Зараз ви читаєте новину «Гонконг позбавляють автономії і винесли перший вирок учаснику протестів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути