Ексклюзиви
середа, 18 травня 2022 12:42

Глава МЗС Туреччини зустрінеться з Блінкеном на тлі "вето Ердогана"

Глава МЗС Туреччини зустрінеться з Блінкеном на тлі "вето Ердогана"
Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу проведе зустріч у Нью-Йорку з держсекретарем США Ентоні Блінкеном. Фото: pexels.com

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу проведе зустріч у Нью-Йорку з держсекретарем США Ентоні Блінкеном.

Ймовірними темами обговорень буде "вето Ердогана" на вступ до НАТО Фінляндії і Швеції та війна Росії проти України, повідомляє Hurriyet Daily News.

У МЗС Туреччини повідомили, що зустріч відбудеться 18 травня. Це буде перша зустріч на рівні міністрів закордонних справ у рамках Стратегічного механізму Туреччина-США, про який домовилися минулого року президенти Реджеп Таїп Ердоган і Джо Байден.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не віримо, що з РФ може бути мирне співіснування" - міністерка Фінляндії про вступ до НАТО

Однією з ключових тем перемовин може бути заперечення Туреччини проти прийняття у НАТО Фінляндії та Швеції, які вже офіційно подали заявки. Наразу Туреччина - єдина країна, яка заявила про блокування їхнього вступу.

Формальними причинами Анкара називає толерантність Швеції і Фінляндії до "курдських організацій" та опозиції. Однак неофіційно відомо, що таким чином Ердоган хоче добитися від Вашингтона поступок в інших питаннях - зокрема, щодо придбання американських винищувачів.

Туреччину може очікувати ізоляція в НАТО, якщо вона заблокує вступ Фінляндії та Швеції. Про це сказав голова провідної фракції Європарламенту - Європейської народної партії Манфред Вебер. Він сказав, що кожного, хто поставить під питання згуртованість у НАТО, ізолюють усередині спільноти.

Зараз ви читаєте новину «Глава МЗС Туреччини зустрінеться з Блінкеном на тлі "вето Ердогана"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути