неділя, 22 жовтня 2017 00:00

Глава Каталонії зважився на рішучий крок

Глава Каталонії зважився на рішучий крок
У Каталонії відбулося голосування на референдумі щодо незалежності регіону. Фото: El Mundo

Глава Каталонії Карлес Пучдемон має намір проголосити незалежність регіону 23 жовтня. Про це з посиланням на джерело повідомляє газета El Confidencial.

Поки невідомо, яким саме чином буде оголошено про це рішення. Можливо, припускає газета, буде скликано засідання парламенту Каталонії для "аналізу поточної політичної ситуації".

Якщо Каталонія оголосить про незалежність 23 жовтня, то вона випередить сенат Іспанії, який 27 жовтня буде розглядати рішення про призупинення автономії регіону. Видання зазначає, що в такому випадку результати голосування в іспанському сенаті не будуть грати ніякої ролі, так як Каталонія стане "незалежною державою".

Раніше прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой оголосив, що в рамках обмеження автономії Каталонії уряд і парламент регіону будуть розпущені. Їх повноваження передадуть центральній владі. Такі заходи іспанський уряд хоче запровадити в рамках 155-ї статті Конституції, яка дозволяє призупинити автономію в тих випадках, коли регіональні влади порушують закон і загрожують інтересам всієї країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мадрид вимагає відсторонити главу Каталонії та провести автономні вибори

Для відновлення порядку в Каталонії проведуть вибори до парламенту, який потім затвердить новий уряд. Очікується, що прохання уряду про обмеження повноважень каталонських влади буде підтримане Сенатом Іспанії 27 жовтня і набуде чинності на наступний день.

Нагадаємо, що 1 жовтня 2017 року в Каталонії відбулося голосування на референдумі щодо незалежності регіону. За незалежність проголосували 90,18% при явці в 43%.

Президент Каталонії Карлес Пучдемон не проголосив незалежність Каталонії, запропонувавши відтермінувати прийняття цього рішення для проведення переговорів з іспанською владою.

Уряд Іспанії не визнав де-факто оголошення Каталонією своєї незалежності, вимагаючи від влади автономії чітко висловитися з приводу незалежності регіону.

Зараз ви читаєте новину «Глава Каталонії зважився на рішучий крок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути