неділя, 13 червня 2021 17:34

G7 звернулася до режиму Лукашенка

G7 звернулася до режиму Лукашенка
Країни "Великої сімки" закликали самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка змінити курс політики. Фото: REUTERS

Країни "Великої сімки" закликали самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка змінити курс політики та погодитись провести нові чесні вибори президента.

Країни також пообіцяли притягнути до відповідальності винних у порушення прав людини в Білорусі. Про це йдеться в спільному комюніке "Великої сімки" за результатами саміту в Корнуоллі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: G7 вимагає в Росії вивести війська з Донбасу

"Ми глибоко стурбовані постійними нападами білоруської влади на права людини, основні свободи та міжнародне право, прикладом чого є примусова посадка польоту рейсу FR4978 та арешт незалежного журналіста та його супутниці. Ми закликаємо режим: змінити курс і виконати всі рекомендації незалежної експертної місії в рамках Московського механізму Організації з безпеки та співробітництва в Європі; вступати в змістовний діалог з усіма секторами суспільства; провести нові вільні та чесні вибори", - йдеться в заяві.

Країни G7 пообіцяли працювати разом щодо притягнення до відповідальності, в тому числі шляхом введенням санкцій, осіб, винних у порушення прав людини у Білорусі.

Також "Велика сімка" обіцяє продовжити підтримку громадянського суспільства, незалежних ЗМІ та прав людини в Білорусі.

ЄС збирається накласти санкції на 71 особу і сім організацій у Білорусі. У санкційний список входять судді і прокурори, які брали участь у винесенні вироків учасникам протесту, а також парламентарі, представники уряду і правоохоронних органів, а також представники бізнесу, пов'язані з режимом.

Зараз ви читаєте новину «G7 звернулася до режиму Лукашенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути