неділя, 15 травня 2022 17:41

Фінляндію та Швецію можуть прийняти в НАТО за кілька тижнів

Фінляндію та Швецію можуть прийняти в НАТО за кілька тижнів
Обидві країни можуть прийняти в НАТО всього за кілька тижнів. Фото: nato

Процес вступу Фінляндії та Швеції до НАТО може тривати кілька тижнів.

Водночас питання щодо заперечень Туреччини проти розширення Альянсу вдасться швидко залагодити. Про це йшлося на переговорах міністрів закордонних справ 30 країн-членів НАТО в Берліні, пише Reuters.

Ці переговори присвятили заявкам на членство в Альянсі двох країн Північної Європи. Зокрема, заступник генсекретаря НАТО Мірча Джоане запевнив, що побоювання Анкари врахують.

"Туреччина є важливим союзником і висловила занепокоєння, яке вирішується між друзями та союзниками", - зазначив він і додав, якщо Фінляндія та Швеція вирішать добиватися членства в НАТО, Альянс зможе знайти всі умови для досягнення консенсусу.

На зустрічі в Берліні багато союзників підтримали розширення НАТО, наголосивши на необхідності швидко ратифікувати заявки, що зазвичай потребує до року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україні до снаги виграти війну проти Росії - Столтенберґ

"Німеччина підготувала все, щоб прискорити процес ратифікації. Ми маємо зробити так, щоб ми дали їм гарантії безпеки. Не має бути перехідного періоду, сірої зони, де їхній статус незрозумілий", - сказала міністр закордонних справ Анналена Бербок.

Ішлося про період ратифікації, упродовж якого дві країни ще не будуть захищені п'ятою статтею НАТО, яка гарантує, що напад на одного союзника є нападом на всіх.

Своєю чергою міністр закордонних справ Канади Мелані Джолі висловила надію, що оформлення Швеції та Фінляндії відбудеться "упродовж кількох тижнів".

Росія проти вступу України до НАТО. Путін і кремлівські пропагандисти розганяють тезу, що Альянс завжди готувався напасти на РФ, саме тому країні-окупанту довелося оголосити про "спеціальну воєнну операцію" в Україні.

Після початку широкомасштабного вторгнення Росії в Україну, Швеція і Фінляндія вирішили подати заявки на вступ в НАТО, Кремль одразу відреагував і почав грозити вторгненням в ці країни.

15 травня стало відомо, що Фінляндія офіційно подає заявку на вступ до НАТО.

Імовірно, уряд Швеції має намір офіційно подати заявку на вступ до НАТО вже 17 травня.

Зараз ви читаєте новину «Фінляндію та Швецію можуть прийняти в НАТО за кілька тижнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути