вівторок, 31 жовтня 2017 14:16

Фінляндія заговорила про вступ до НАТО через провокації Росії

Фінляндія заговорила про вступ до НАТО через провокації Росії
Фінські військові тренуються разом зі своїми шведськими і британськими колегами під час навчань НАТО в 2015 році. Фото: НАТО

Десятиліттями Фінляндія поводила себе дуже обережно, аби не будити "сплячого ведмедя" на східному кордоні. Тепер її колишній посол в РФ штовхає країну до вступу в НАТО.

Ханну Хіманен запевняє, що Фінляндії варто припинити турбуватися про відносини із РФ та подумати про власну безпеку, повідомляє Politico.

"Росія заслуговує відкритих дебатів, коли мова йде про зовнішню політику та політику безпеки," - заявив Ханну Хіманен, який працював послом Фінляндії в Росії в 2012-2016 роках.

У своїй книзі "Захід чи Схід - Фінляндія повертається в геополітику" Хіманен критикує державних чиновників, які уникали відкритих протиріч з РФ надто довго.

На цьому етапі у Фінляндії з'являються політики, які підтримують пронатівську позицію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лавров дав гучну обіцянку росіянам на Донбасі та в країнах Балтії

Прихильником Альянсу є Нільс Торвальдс, колишній журналіст і депутат Європарламенту шведського походження.

"Будь-яка дискусія у Фінляндії щодо зовнішньої політики повинна стосуватися НАТО, - заявив він. - Якщо ми не обговорюватимемо це зараз, то не зможемо підготуватися в майбутньому".

Відео демонструє боєздатність фінської армії

2018 року у Фінляндії відбудуться перші президентські вибори після анексії Криму та окупації Донбасу. З того часу напруження між НАТО та Росією посилилось.

Країни Балтії б'ють на сполох - вони підозрюють, що їх регіон може стати наступним після України. Регулярні появи російських літаків над їхніми територіальними водами Балтійського моря лише підливає масла у вогонь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Над Балтійським морем перехопили російські літаки

У відповідь на російські провокації Швеція - найближча сусідка Фінляндії, яка також не є членом Альянсу, - розмістила на віддаленому острові Готланд військові підрозділи. Вперше з часів Холодної війни. Також прийняла у вересні на своїй території масові військові навчання.

Військові НАТО чисельністю чотири батальйони перекинули в Польщу, Естонію, Латвію та Литву. Це зробили, щоб адаптуватися та протистояти новим військовим потужностям Росії, заявили посадовці.

Фінляндія, готуючись захищатися від східного сусіда, вклала великі кошти в оборону та підтримку своєї 280-тисячної армії.

Маючи високу боєздатність, країна не поспішає приєднуватися до Альянсу. Хіманен назвав фінські дебати довкола вступу в НАТО "понурими". Він сподівається, що нинішній рівень відносин між Москвою та Заходом та його книга сприятимуть активнішим дебатам.

Глави дипмісій Естонії, Латвії та Литви оприлюднили лист, у якому зазначили, що їхні країни 1940 року не входили до складу Радянського Союзу добровільно. Їхні території приєднали в результаті військової анексії і контролювалися нав'язаною владою. Тому називати їх колишніми радянськими республіками не доречно. Приводом для листа стала опублікована стаття про Фінляндію у французькому виданні Le Monde. На карті Естонія, Латвія і Литва були вказані як "колишні радянські республіки".

Зараз ви читаєте новину «Фінляндія заговорила про вступ до НАТО через провокації Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути