середа, 30 вересня 2020 11:43

Фермент дозволяє переробити пластик за кілька днів

Фермент дозволяє переробити пластик за кілька днів
Професор Джон Макґіган / Університет Портсмута

Науковці створили суперфермент, який розкладає пластик вшестеро швидше, ніж досі було можливо.

Винахід може пришвидшити переробку пластикових відходів. Нові ферменти виготовляють бактерії, які харчуються пластиком. Про це пише СNN.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Людям надсилають додому сміття, яке вони залишили в парку

Директор "Центру ферментних інновацій" при британському Університеті Портсмута, професор Джон Макґіган заявив, що на відміну від природного розкладання, яке може займати сотні років, суперфермент допоможе перетворити пластик на складові частини за кілька днів.

Він додав, що процес дозволив би виготовляти і заново використовувати штучні пластикові пляшки, одяг, килими велику кількість разів. Це б теж зменшило залежність від викопної сировини. Проте наразі процес розкладання все ще занадто повільний, аби використати його в промисловості.

Проте учений каже, що науковці отримали достатньо коштів для продовження досліджень.

Суперфермент виготовили через поєднання 2 окремих ферментів. Їх обох знайшли в бактеріях, які їдять пластик. Останніх відкрили на заводі при японському сміттєзвалищі 2016 року. Науковці представили першу змінену версію ферменту 2018-го. А теперішня здатна розкладати в рази швидше.

Водночас у квітні французька фірма Carbios представила свій фермент, який знайшла в компості. Він розкладає пластик за 10 год, проте потребує температури вище 70 градусів. Суперфермент діє в звичайній для людини температурі.

Забруднення планети пластиком – одне з найбільших викликів для екології. Згідно звіту проекту The Pew Charitable Trusts, до 2040-го в світовий океан щороку потраплятиме 29 млн тонн пластику, що дорівнює 50 кг на кожен метр берегової лінії на планеті.

Зараз ви читаєте новину «Фермент дозволяє переробити пластик за кілька днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути