пʼятниця, 14 січня 2022 21:57

Євросоюз відкидає спробу Росії створити зони впливу в Європі - Боррель

Євросоюз відкидає спробу Росії створити зони впливу в Європі - Боррель
Єврокомісар з питань зовнішніх справ і політики безпеки Жозеп Боррель / Reuters

Міністри закордонних справ Євросоюзу визначили десять ключових принципів взаємодії з Росією.

Про це заявив високий представник ЄС з питань зовнішньої і безпекової політики Жозеп Боррель після неформальної зустрічі глав МЗС у французькому Бресті, пише "Європейська правда".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Євросоюзі пообіцяли допомогти Києву в ситуації з кібератаками на урядові сайти

Першим пунктом назвав те, що ЄС відкидає спробу Росії створити сфери впливу у Європі. Другим, що в Євросоюзі підтвердили головні принципи, які підтримують європейську безпеку, визначені у Гельсінському заключному акті, і Паризькій хартії.

Третє - ЄС підтвердив солідарність з Україною і країнами Східної Європи, яким погрожує Росія, і підтримав наявні механізми для мирного урегулювання конфліктів. Четвертий - заклик до Росії перейти до деескалації. П'ятий – заклик до Росії вести переговори і діалог.

"Повторюємо нашу налаштованість відреагувати на атаки проти України. Будь-яка подальша воєнна агресія матиме величезні наслідки і серйозну ціну. Це передбачає обмежувальні заходи, які схвалять у координації з міжнародними партнерами", - сказав він.

Шостий пункт - координація зусиль із США і НАТО. Сьомий - в координації зі США і НАТО посилити співпрацю ЄС в межах ОБСЄ. Восьмий – готовність брати участь у зміцненні механізму гарантування прозорості й передбачуваності будь-якої воєнної діяльності, а також у зміцненні довіри.

Дев'ятий - перезапуск роботи з роззброєння і контролю над озброєннями. Десятий – продовження підготовчої роботи над додатковими санкціями у тісній співпраці з країнами-однодумцями.

Вимога Росії зупинити розширення НАТО - неприйнятна для всіх членів Євросоюзу. Москва дістала конкретну відмову щодо цього, сказав Боррель.

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз відкидає спробу Росії створити зони впливу в Європі - Боррель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути