середа, 09 грудня 2020 11:20

Європа планує реформу для шенгенських віз

Європа планує реформу для шенгенських віз
База повинна шукати і зіставляти дані Шенгенської інформаційної системи. Фото: pixabay

Про реформу Візової інформаційної системи домовились Європейський парламент і представники Ради ЄС.

Систему використовують для реєстрації і перевірки осіб, що оформляють короткострокові шенгенські візи і посвідки на проживання, повідомляє Рада ЄС, передає "Бабель".

Нововведення дозволять детальніше перевіряти дані заявників і забезпечить сумісність з іншими базами даних.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Литва пропонує білорусам безкоштовні візи

Реформа передбачає створення централізованої бази даних з інформацією про короткострокові візи, довгострокові візи і види на проживання для повної перевірки справжності та дійсності документів. У базу внесуть скан сторінки з біографічними даними проїзного документа, щоб спростити пошук і висилку нелегалів. Також знизять вік для зняття відбитків пальців з 12 років до 6 років - для боротьби з торгівлею дітьми - та введуть верхню межу — відбитки пальців осіб старше 75 років не включатимуть у VIS.

База має шукати і зіставляти дані Шенгенської інформаційної системи, системи вʼїзду-виїзду EES, ETIAS, Eurodac, дані Європолу, ECRIS-TCN та Інтерполу.

Реформа має на меті посилення перевірок для безпеки ЄС. Нова система дозволить виявляти осіб з кількома посвідченнями особи, порушників, зниклих безвісти, терористів та злочинців.

Візова інформсистема, яка працює сьогодні, допомагає візовим, прикордонним, міграційним органам, працює з 2011 року і в ній досить багато "дірок". Модернізовану систему мають запровадити до кінця 2023-го. Зараз йдуть обговорення на технічному рівні.

Президент Франції Еманюель Макрон закликає посилити прикордонний контроль у Шенгенській зоні Європейського Союзу, повідомляє агентство Reuters. За його словами, необхідний жорсткіший контроль, щоб приборкати нелегальну імміграцію. Він також додав, що злочинні угруповання, які незаконно переправляють мігрантів в Європу, часто пов'язані з терористичними мережами.

Зараз ви читаєте новину «Європа планує реформу для шенгенських віз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути