середа, 05 січня 2022 18:32

"Є загроза від Росії": експерт про сценарії протестів у Казахстані

"Є загроза від Росії": експерт про сценарії протестів у Казахстані
У Казахстані тривають акції протесту через зростання цін на скраплений автогаз. Стихійні акції на заході країни переросли у зіткнення із правоохоронцями у багатьох містах. Фото: "Слово і діло"

Протести в Казахстані, які тривають уже третій день проти зростання цін на скраплений газ, влада спробує задушити силою. У країні немає сильної опозиції, тому такий варіант можливий. Росія ж може спробувати відібрати частину території Казахстану – розповів в інтерв'ю Gazeta.ua Ігор Семиволос, директор Центру близькосхідних досліджень.

Стихійні акції на Заході країни переросли в зіткнення з правоохоронцями в багатьох містах. Уряд Казахстану пішов у відставку. Наказ про відставку уряду президент Касим-Жомарт Токаєв підписав зранку 5 січня, заявивши, що уряд допустив "протестну ситуацію".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відставка уряду й захоплення резиденції президента: що відбувається в Казахстані

Як ситуація в Казахстані розвиватиметься далі?

Важко прогнозувати. Тому що є різні можливі вектори розвитку ситуації – від силового до переговорного. Станом на зараз – силовий сценарій очевидніший. Це означає, можливо, силовики спробують сьогодні-завтра відновити владу в Алмати. І після цього з позиції сили влада вестиме переговори з учасниками протестів.
Після всього режим може стати автократичнішим, авторитарнішим чи демократичнішим. Але мені здається, що чистого варіанту не вийде – буде комбінації авторитарних методів і ліберальніших.

Силовий сценарій можливий

Чи варто очікувати, що влада спробує задушити протести?

Цей сценарій найімовірніший з огляду на останню промову президента (Токаєв заявив, що жорстоко боротиметься з протестувальниками. – Gazeta.ua). Він своєю метою назвав місто Алмати, де мають відновити правопорядок. Якщо буде силовий сценарій, то саме там. Тому що в цьому місті не діє влада. І її спробують відновити. Зробити це жодним способом, крім силового, не можна.

А далі – розробляють різні сценарії. Багато змінних, які незрозумілі – як поводитиметься армія, поліція, спецслужби, громадяни. Бо заворушення в столиці сильно відбиваються на історичній пам'яті. Це колективна травма. Не думаю, що Токаєв схильний до цього. Але обставини штовхають його в цей бік. Не знаю, наскільки далеко він готовий зайти.

Казахстан – одна з найбільших країн Центральної Азії. Одна із головних. Зміни ній призведуть до серйозних економічних і політичних змін у регіоні.

Що може стати каталізатором?

Якщо влада не здатна відстояти порядок у найбільшому мегаполісі країни, то вона ні на що не спроможна. Це б'є по престижу керівництва країни. А для цієї культури це важливо. Тому цих чинників достатньо, щоб піти на силовий сценарій.

У Білорусі не вдалося. А в Казахстані може вийти

Імовірнішим є білоруський сценарій із придушеним протестом чи український із Майданом і зміною влади? Від чого це залежить у Казахстані?

Не можна провести такі паралелі. Тому що це різні культурні традиції. Зокрема й протестні. Соціальний порядок змінюється через насильство. Важливо, за яких обставин він змінюється. У Білорусі не вдалося. А в Казахстані може вийти, може й ні. Опції ще відкриті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Горить офіс керівної партії Казахстану, вогонь не гасять

Вимоги протестувальників стали політичними – відставка президента. Чи є там реальна опозиція? Наскільки потужна?

Опозиції немає. Це ще одна проблема, яка створює додаткові ризики. Бо якби була опозиція, то можна було б почати переговорний процес, запустити процедуру дострокових виборів, перезавантаження влади. А зараз – невідомо взагалі, із ким це можна робити.

Чи можуть лідери протестного руху сформувати таку опозицію?

Там є люди, яких поважають – політологи, журналісти, адвокати. Але багатьох із них заарештували впродовж трьох днів протестів. Оскільки вони були на видноті. Ці люди могли б стати опозицією. Але в якому форматі вони зараз? Як заручники братимуть участь у перемовинах?

Там була опозиція років 10 тому. Але її зачистили

Це питання політичної системи, що немає опозиції?

Там була опозиція років 10 тому. Але її зачистили. Був у Казахстані 2005-го – там опозиція буяла. А 2020 року її вже не було.

Опозиція не спромоглася змінити цю політичну систему?

Існував неписаний соціальний договір – між Нурсултаном Назарбаєвим (перший президент Казахстану, був на посаді 29 років. – Gazeta.ua) і більшістю казахського народу. Він передбачав, що влада одноосібна, а народ має певний рівень достатку. Це стало причиною, чому опозицію зачистили без проблем.

Рівень достатку впав зараз і в людей є запит, що їх обманули. Мають і запит на політичні зміни. Але через брак опозиції зміни малоймовірні. Тому влада бачить вихід через насильство.

Чому почали звалювати пам'ятники Назарбаєву?

Це не просто пам'ятники. Це пам'ятники саме Нурсултану Назарбаєву. Це меседж про те, що вчасно треба йти. Люди демонструють своє ставлення до колишнього президента. Воно формувалося тривалий час. Назарбаєв став вельми впливовою людиною в країні, лідером, який міг робити все, що йому заманеться. І люди це підтримували. Але ця підтримка закінчується.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Протести в Казахстані: у країні зник інтернет

Хто може скористатися протестами в країні?

Коли є конфлікт, то країни слабнуть. Тому що більшість ресурсів треба витрачати на боротьбу. У цих умовах є шанс на появу нових гравців – зовнішніх і внутрішніх. Казахстан перебуває в складній ситуації між Китаєм і Росією. Мають подвійну загрозу й змушені із цим рахуватися. До того ж ці дві країни формально підтримують зусилля казахської влади на придушення протесту. Саме вони можуть впливати на ситуацію.

Чи здатна Росія відібрати частину території Казахстану, як це було із Кримом?

Про це нагадував Токаєв. Казав про необхідність територіальної єдності. Ця опція є, про неї багато говорять. Тому я б не скидав її з рахунків.

Яка користь від протестів у Казахстані може бути Росії чи Китаю? Чому підтримують владу?

Вони завжди підтримують владу. Це їхня типова поведінка – і Росії, і Китаю. Тому що влада в Казахстані їх влаштовує загалом. Це питання економіки.

Для Росії стабільний Казахстан – це важливий партнер. Для Китаю також

У чому їхній інтерес там?

Це ринок і природні копалини. У Росії та Казахстану є Євразійське економічне співтовариство (ЄврАзЕС створений для ефективного просування процесу формування державами-учасниками Митного союзу Єдиного економічного простору, координації їхніх підходів до інтеграції у світову економіку і міжнародну торгову систему. – Gazeta.ua), Організація договору про колективну безпеку (військово-політична міжнародна організація, до якої належать Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Росія, Таджикистан. – Gazeta.ua) тощо. Для Росії стабільний Казахстан – це важливий партнер для міжнародних стосунків. Для Китаю також.

Чим ці протести важливі для України?

Між нами чотири години. Прямих наслідків не буде. Це внутрішні справи Казахстану. Має робити все, щоб насильство припинилося. Створювати умови, щоб почалися переговори. Українська позиція доволі проста – маємо виступати за підтримання миру.

Зараз ви читаєте новину «"Є загроза від Росії": експерт про сценарії протестів у Казахстані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути